Mindre kriminalitet på Fyn: En femtedel færre politianmeldelser på 10 år

De fleste former for kriminalitet falder, men Fyns Politi oplever som resten af landet en stigning i økonomisk kriminalitet - særligt på nettet. Foto: Michael Bager

Mindre kriminalitet på Fyn: En femtedel færre politianmeldelser på 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langt de fleste former for kriminalitet er faldet markant i de fynske kommuner siden 2007. Men mens der anmeldes færre indbrud, røverier og tyverier, er forbrydelser inden for databedrageri eksploderet.

Politiet får langt færre anmeldelser om kriminalitet på Fyn end for 10 år siden. Mens der i 2007 overordnet set var godt 30.000 anmeldelser om overtrædelser af straffeloven, var der sidste år 23.410 - et fald på lidt over en femtedel.

Anmeldelserne om hærværk er halveret, det samme gælder brandstiftelse og spirituskørsel, røverierne er faldet med 61 procent, og der blev i 2017 anmeldt en fjerdedel færre indbrud end 10 år tidligere. Det viser tal fra Rigspolitiets hjemmeside, som avisen har trukket ud og bearbejdet.

Mens også anmeldelser om grov vold er halveret i perioden, har antallet af drab været svingende. I 2017 var der blot et enkelt på Fyn, hvor en 77-årig mand i Vollsmose i juni blev dræbt af en skizofren 49-årig mand, som senere blev idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling. Året før var der ni drab, men i gennemsnit har der været fem drab om året i perioden.

På landsplan har der også været et fald i antallet af anmeldelser om overtrædelser af straffeloven, dog kun halvt så stort som på Fyn. I 2017 var der i alt 330.599 anmeldelser - det svarer til et fald på knap 10 procent sammenlignet med 2007.

Gode råd til at undgå svindel
Er en vare i en salgsannonce på nettet for billig, og lyder det for godt til at være sandt, er det sjældent sandt.Mød som udgangspunkt sælgeren ansigt til ansigt og få varen overdraget.

Læg mærke til, om du får reelle svar på dine spørgsmål om varen. Er der signaler, der tyder på, at noget er galt? Trækker sælgeren for eksempel i land i forhold til at mødes?

Tjek sælgerens andre annoncer.

Pas på, når du bruger dit dankort og sikr dig, at du dækker af, når du taster koden, og at der ikke er nogen, der kigger.

Aflever ikke dit betalingskort, hvis nogen i en forretning vil køre det igennem en terminal ude bagved.

Mere økonomisk kriminalitet

Mens blandt andet indbrudstyvene, røverne og berusede bilister har haft mindre travlt end for 10 år siden er andre former for kriminalitet steget. Anmeldelser om vold faldt fra 1769 i 2007 til 1357 i 2015, men er i de senere år steget - og sidste år blev der anmeldt 1911 tilfælde af voldelige hændelser.

Også voldtægter anmeldes der flere af med lidt over 80 i både 2016 og 2017 mod 51 i 2007, ligesom anmeldelser om børneporno er steget fra 21 i 2007 til 55 sidste år. Der blev dog anmeldt en tredjedel færre seksuelle overgreb mod børn.

Forbryderne har i den grad taget økonomisk kriminalitet til sig. Her har der været en stor stigning fra 1060 anmeldelser om underslæb, mandatsvig, dokumentfalsk og bedrageri i 2007 til 4054 i 2017. Og det er især databedragerierne, som rammer fynboerne. Mens der i 2007 blot var 11 anmeldelser om databedrageri var tallet 10 år senere næsten 1600.

Mobilepay og kreditkort

Det drejer sig for eksempel om tricktyveri med Mobilepay, hvor Fyns Politi sidste år efterforskede 30 sager om svindlergrupper, der havde tiltusket sig adgang til andres konti. Svindlernes fremgangsmåde blev der tilsyneladende sat en stopper for, da Mobilepay i november lagde en ekstra sikkerhedsforanstaltning ind i systemet.

Og eksempelvis om sagen fra midten af marts, hvor tre fynske mænd i tyverne blev dømt for svindel med kreditkortoplysninger. Ifølge anklageskriftet havde mændene købt designermøbler, B&O-fjernsyn og andre varer for over 241.000 kroner med kreditkortoplysninger tilhørende blandt andet en dansk skuespiller.

Stigningen i økonomisk kriminalitet på Fyn følger tendensen for hele landet, ligesom også antallet af anmeldelser pr. 1000 indbyggere med 8,2 på Fyn ligger tæt på de 8,6 på landsplan. I den fynske politikreds er sigtelsesprocenten på 81,8 på dog markant bedre end de 70,9 procent i hele Danmark.

Det er især borgerne i Odense, Svendborg og Nyborg, der rammes af økonomisk kriminalitet.

Det Kriminalpræventive Råd har samlet en række gode råd til at undgå svindel. Læs mere her.

Mindre kriminalitet på Fyn: En femtedel færre politianmeldelser på 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce