Milliardoverskuddet - og gaveboden


Milliardoverskuddet - og gaveboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UKLART: Der er 23,3 milliarder kroner ekstra i statskassen, men ingen ved endnu, hvor pengene kommer fra

Hvor de 23,3 milliarder kroner, som pludselig dukkede op på statsbudgettet i sidste uge, kommer fra, er der ingen, der ved - heller ikke finansministeren.

Han forklarer for Finansudvalget, at en stor del af pengene - omkring 17 milliarder - stammer fra ekstra indtægter på personskat, selskabsskat, beskatning af pensionsopsparinger og moms. De sidste seks milliarder kan ministeren endnu ikke redegøre for.

- Og det er meget skuffende, mener finansudvalgets formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

- Ministeriet har siden sidste uge arbejdet intenst på at finde sammenhængen, og jeg mener det burde være muligt for ministeren at give et klarere billede, sagde han.

Hvem skal have dem?

Efter den første undren over, at det kan lade sig gøre at regne så meget forkert, begyndte politikerne så småt at se de mange muligheder for at gennemføre mærkesager uden at skulle pege på finansiering.

Alle partierne er dog enig om, at de fleste penge skal bruges til noget så kedeligt som gældsafvikling, men man behøver ikke bruge det hele.

- Vi har et forslag om, at de økonomiske dårligst stillede børnefamilier skal have 1000 kroner hver måned, siger SFs finansordfører Ole Sohn.

Det forslag vil koste 720 millioner kroner årligt, men så vil omkring 60.000 familier også få glæde af det, har SF regnet sig frem til.

Skattelettelse og Asien

I den anden ende af den politiske skala var den konservative skatteordfører, Charlotte Dyremose, hurtigt ude med et forslag om skattelettelser, og den tanke støtter finansordfører, Lars Barfoed.

- Hvis der er tale om en engangsindtægt, mener jeg, at vi skal lægge pengene i kassen, så nettogælden bliver det mindre. Men hvis der er tale om vedvarende indtægter, så mener jeg ligesom Charlotte Dyremose, det vil være en god idé at bruge pengene på skattelettelser, siger han.

Hos Kristendemokraterne har finansordføreren også et par idéer.

- Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at selv om man får den her pose penge på et tidspunkt, hvor der er brug for mere ulandsbistand, så vælger man alligevel at hente penge fra andre projekter. Der synes jeg, man skulle have tage en halv milliard op af posen til Asien og have sagt så er det det, siger Mogens Nørgaard Pedersen.

Venstres finansordfører, Rikke Hvilshøj, er derimod mindre festlig.

- Vi styrer ikke efter, hvor mange penge der er, men efter hvor stort et forbrug vi kan have, forklarer hun.

Milliardoverskuddet - og gaveboden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce