Miljødirektør bejler til minister


Miljødirektør bejler til minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PRIS-TALE: Fyns Amts vicedirektør beder politikerne om at tænke sig om igen og lade den overordnede miljø-overvågning ligge i regionerne - miljøministeren er positiv

Det er ikke hver dag en embedsmand blander sig i den politiske debat.

Men Jørgen Dan Petersen, vicedirektør i Fyns Amt, appellerede i går indtrængende til de ansvarlige politikere om at tænke sig godt om, før de endelig beslutter, hvor fremtidens miljø-opgaver skal placeres.

- Jeg vil ønske, at opgaven fortsat kan ligge hos én central instans med et regionalt ansvar - for eksempel i de nye regioner, sagde Jørgen Dan Petersen, da han i går modtog den store svenske miljøpris "Baltic Sea Water Award" af den svenske udviklingsminister.

Som vi tidligere har skrevet her i avisen fik amtets Natur- og Vandmiljøafdeling prisen i juni i år for et forbilledligt miljø-arbejde.

Ros til amtet

Amtet bliver rost for at se på naturbeskyttelse, vandmiljø, forurening og andre relevante forhold som en helhed.

Altså ikke bare kontrollere, men også arbejde for at beskytte naturen og miljøet aktivt og bedst muligt.

- Mange europæiske lande søger i disse år at lave en lignende struktur for at være klædt bedre på til at løse fremtidens opgaver som for eksempel kravene i EU's vandramme-direktiv, sagde Jørgen Dan Petersen og lod spørgsmålet om "hvorfor så nedlægge det" hænge i luften.

Hedegaard positiv

Jørgen Dan Petersens synspunkter falder godt sammen med friske meldinger fra den nye miljøminister, Connie Hedegaard (K). Hun kan heller ikke se det fornuftige i at splitte miljøopgaverne op og lægge en masse beslutninger ud til kommunerne.

- Uanset hvor meget vi lovpriser det decentrale i Danmark, er der områder, hvor sagerne ikke ligger optimalt helt ude i det lokale. Hvis hver enkelt kommune kun gør det, der ser fornuftigt ud fra dens eget synspunkt, så ender vi med et hele, som ingen af os har ønsket. Derfor må ansvaret på nogle områder ligge på det regionale niveau - på andre områder ligge på det statslige niveau, sagde ministeren for nylig til Kristeligt Dagblad.

Det fik efterfølgende miljøordfører Eyvind Vesselbo (V) til at indrømme, at den planlagte konstruktion var for firkantet, og at regionerne også skulle have flere opgaver - for eksempel at overvåge vandmiljøet.

Det er unægtelig nye toner fra den kant. Den tidligere miljøminister, Hans Christian Schmidt (V), var som bekendt en stor tilhænger af, at kommunerne skulle overtage så mange opgaver som muligt.

Godnat til vandmiljøet

Den væsentligste grund til, at Fyns Amt får den store svenske miljøpris, skal findes i amtets internationale arbejde, hvor Fyn står i spidsen for et samarbejde med andre regioner rundt om den fælles Østersø - et samarbejde til alles bedste.

Her indtager landbruget en særplads. For hvis landbrugene i de øst-europæiske lande og Rusland kommer op på det niveau, som dansk og tysk landbrug har i dag, vil kvælstof-belastningen i Østersøen stige med mellem 50 og 75 procent. Og så er det godnat til et godt vandmiljøet og de værdifulde områder omkring Fyn.

I øjeblikket nyder vi godt af, at vandet fra Østersøen er mindre forurenet med kvælstof end vores eget. Så når det løber gennem vores farvande, er det altså med til at "fortynde" vores udledninger.

Derfor er der altså også fornuft i at hjælpe de andre lande omkring os.

- Det er tvingende nødvendigt - og en fælles udfordring for hele Østersø-regionen - at sikre en fornuftig udvikling. Den skal give plads til, at de nye EU-medlemslande og Rusland kan øge deres landbrugsproduktion, som til gengæld skal være bæredygtig. Samtidig bliver de gamle EU-lande nødt til at skære ned. Landbrugsproduktion skal være mindre intensiv og mere bæredygtig, sagde Jørgen Dan Petersen i sin tale.

Velvidende at han også her bevæger sin ind på et stærkt politisk område.

Miljødirektør bejler til minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce