Midt i den store udflytning: Regeringen opretter arbejdspladser på dyr adresse i København

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen, da de 17. januar i år præsenterede regeringens anden bølge af udflytning af statslige arbejdspladser. Begge har sagt, at nye statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal placeres i provinsen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Midt i den store udflytning: Regeringen opretter arbejdspladser på dyr adresse i København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens regeringen med den ene hånd rykker statslige arbejdspladser op med rode og flytter dem ind i landet, fortsætter den med at etablere nye institutioner i København.

Statslige arbejdspladser: Da Inger Støjbergs (V) Udlændingeministerium 1. januar i år skulle placere en ny statslig institution med 18 medarbejdere, blev den lagt i Adelgade i København. En af byens dyre adresser i København K med kort afstand til Kongens Have, Statens Museum for Kunst, Kongens Nytorv og Amalienborg.

Det skete på trods af, at fremtrædende medlemmer af regeringen - blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen selv og innovationsminister Sophie Løhde, der står i spidsen for regeringens udflytningsindsats - igen og igen har slået fast, at regeringen ikke blot flytter statslige arbejdspladser ind i landet, den vil også placere nyoprettede statslige arbejdspladser uden for København i bestræbelserne på at skabe, hvad regeringen kalder et Danmark i bedre balance.

Den nye institution i hjertet af København er Nationalt ID-center, en selvstændig enhed under Udlændingeministeriet, der blandt andet skal vurdere ægtheden af udlændinges dokumenter, når de kommer til Danmark.

- Det er for mig helt uforståeligt, at regeringen kan finde på at placere en ny statslig arbejdsplads på en af de dyreste adresser, man overhovedet kan finde i hovedstaden - især i lyset af at vi er enige med regeringen i princippet om, at vi skal bruge placeringen af statslige arbejdspladser til at understøtte en udvikling mod et land, der hænger bedre sammen, siger Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Han mener, at der havde været mere ræson i at placere centret f.eks. i grænseregionen i Sønderjylland eller sammen med de 375 medarbejdere i Udlændingestyrelsen, som regeringen helt tilbage i 2015 besluttede at flytte til Næstved.

- Jeg bliver nødt til at bede Inger Støjberg om en forklaring på dette. Handler det om, at hun har sovet i timen, eller at hendes ministerium bevidst går i mod regeringens politik? Når statsministeren siger et, og hans ministre gør noget andet, underminerer det jo fuldstændigt regeringens troværdighed, siger Benny Engelbrecht.

Støjbergs forklaring
Inger Støjberg (V) har via en pressemedarbejder i Udlændingeministeriet har sendt denne skriftlige kommentar til avisen Danmark:"Det er regeringens udgangspunkt, at oprettelsen af statslige arbejdspladser primært vil foregå andre steder end København. Der sker således en konkret vurdering fra gang til gang af, hvor den mest optimale placering er. I forbindelse med det nationale ID-centers etablering er der bl.a. lagt vægt på, at Udlændinge- og Integrationsministeriet havde egnede lokaler til rådighed, der umiddelbart kunne tages i anvendelse, herunder bl.a. med eksisterende adgangskontrol, reception og IT. Det er endvidere indgået, at mange af centerets samarbejdspartnere befinder sig netop i København."

Kim Ruberg, formand for organisationen Danmark på Vippen, siger følgende om Støjbergs forklaring:

- Alle kan se, at det er embedsmandssprog. Dette er et typisk eksempel på, hvordan embedsværket kæmper imod regeringens politik. Der er masser af bedre og billigere adresser at få rundt omkring i landet. Og arbejdet med at vurdere dokumenter kan foretages alle steder. Der bliver brugt argumenter, som regeringens ministre normalt ikke godtager, og det bør de heller ikke. Her er det så bare med Inger Støjberg som afsender. Det virker som om, embedsmændene kan gøre hvad som helst og bare få politikerne til at skrive under. Centraladministrationens folk vil gerne have institutionerne til at ligge i nærheden af dem selv - det giver også bedre karrieremuligheder.
Embedsmændende har drevet udlændingeminister Inger Støjberg rundt i manegen, da det nye Nationalt ID-center blev placeret i København, mener formand for Danmark på Vippen, Kim Ruberg. Arkivfoto: Morten Pape
Embedsmændende har drevet udlændingeminister Inger Støjberg rundt i manegen, da det nye Nationalt ID-center blev placeret i København, mener formand for Danmark på Vippen, Kim Ruberg. Arkivfoto: Morten Pape

Tynde argumenter

Udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at blive interviewet om placeringen af Nationalt ID-center, men har sendt en skriftlig kommentar til avisen Danmark, hvor hun argumenterer for placeringen med, at Udlændingeministeriet allerede rådede over lokalerne på adressen på Adelgade 13 i København, og "at mange af centerets samarbejdspartnere befinder sig netop i København." (Se den fulde ordlyd af kommentaren i faktaboksen.)

Men det er ikke en forklaring, som hverken Dansk Folkepartis kommunalordfører Susanne Eilersen eller Enhedslistens finansordfører Rune Lund kan se nogen form for logik i, når den bliver holdt op mod, hvordan regeringen i øvrigt flytter statslige arbejdspladser til provinsen.

- At man har egnede lokaler og samarbejdspartnere i København, har ikke forhindret regeringen i tage dårlige beslutninger om at flytte f.eks. Børnerådet, Dansk Sprognævn og Økonomisk Råd ud. Nu bruger den så samme argumenter mod at tage en god beslutning - nemlig at placere en helt ny arbejdsplads i provinsen, siger Rune Lund.

- Det er tynde argumenter, som er regeringen selv har affejet, når det har handlet om at flytte eksisterende institutioner. Og det sender nogle helt forkerte signaler i forhold, hvad regeringen har lovet med et Danmark i bedre balance, siger Susanne Eilersen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke vendt tilbage på avisens Danmarks henvendelser.

Det sagde Løkke og Løhde
"Vores udgangspunkt i fremtiden vil være, at hvis vi skal oprette nye statslige arbejdspladser, skal vi gøre det andre steder end i København."

Lars Løkke Rasmussen (V), avisen Danmark, 18. januar 2018

"Regeringen vil ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet."

Sophie Løhde (V), B.T., 6. august 2017
Inger Støjberg har som udlændingeminister netop placeret 18 nye statslige arbejdspladser i København. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Inger Støjberg har som udlændingeminister netop placeret 18 nye statslige arbejdspladser i København. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Nationalt ID-center
Venstre gik i 2015 til valg på blandt andet at flytte statslige arbejdspladser ud af København.I oktober 2015 præsenterede den rene Venstre-regeringen den første udflytningsplan, hvor bl.a. Udlændingestyrelsen blev flyttet til Næstved.

I november 2016 lavede Venstre finanslovsaftale med DF, LA og K, hvor det bl.a. blev besluttet at oprette den ny institution Nationalt ID-center.

6. august siger innovationsminister Sophie Løhde til B.T., at nye statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal lægges uden for København.

I oktober 2017 var oprettelsen af Nationalt ID-center en del af Udlændingeministeriets lovpakke for 2017-2018.

Sidst i oktober 2017 blev oprettelsen af Nationalt ID-center vedtaget i Folketinget med alle partiers stemmer.

1. januar 2018 er Nationalt ID-center med 18 nye statslige arbejdspladser oprettet på adressen Adelgade 13, hvor Udlændingenævnet, Flygtningenævnet og Udlændingeministeriets IT-afdeling også befinder sig. Civilstyrelsen har tidligere haft til huse på adressen.

17. januar 2018 præsterede regeringen udflytningsplan nummer to. Samme dag siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til avisen Danmark, at nye statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal lægges uden for København.

Læs mere om Nationalt ID-center på www.nidc.dk

Midt i den store udflytning: Regeringen opretter arbejdspladser på dyr adresse i København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce