Mette Frederiksen: En kæmpe regning skubbes foran os


Mette Frederiksen: En kæmpe regning skubbes foran os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsministeren bør sætte sig i spidsen, så der inden jul er en aftale, som hjælper kommunerne, mener S.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, opfordrer nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at indkalde til nye asylforhandlinger.

Opfordringen kommer, efter at det mandag ikke lykkedes for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) at få en samlet udlændingeaftale på plads.

- Jeg mener, at Løkke skal sætte sig for bordenden og indkalde til nye forhandlinger, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Der er en ubetalt regning, som vi skubber foran os, og hvis omfang vi slet ikke har set endnu. Allerede nu er der kommuner, som siger, at de ikke kan finde boliger, selv om langt de fleste asylansøger stadigvæk sidder i modtagecentrene.

- De er slet ikke kommet ud til kommunerne endnu, så det er en kæmperegning, der venter. Det er ikke rimeligt, at regeringen overlader det hele til kommunerne, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Hun mener, at målet må være at få en asylaftale på plads inden jul, så kommunerne har vished for, at de bliver aflastet og ikke skal gennemføre nye nedskæringer i den kommunale velfærd.

Socialdemokraterne har foreslået, at flygtninge i deres første tid i Danmark bør indkvarteres i landsbyer, der er drevet af staten. Det vil aflaste kommunerne, som ellers er forpligtet til at finde boliger og sørge for eksempelvis skolegang til børnene.

Inger Støjberg har ikke afvist idéen, men hun har talt for, at regeringen først må undersøge, hvad det vil koste staten - og hvordan staten kan sørge for eksempelvis skolegang og lægehjælp, som normalt er et kommunalt ansvar.

Det var ikke nok for DF, som afviste at indgå en samlet aftale uden en afklaring om flygtningelandsbyer eller barakbyer, som retsordfører Peter Skaarup (DF) også kalder dem.

Spørgsmål: Er det ikke rimeligt, at man undersøger konsekvenserne, før man sætter et forslag i værk?

- Jo, men der er ikke lavet en aftale om det endnu. Vi kunne ikke finde en løsning på noget, som Folketinget burde kunne finde en løsning på, nemlig at aflaste den kommunale velfærd. Det lykkedes ikke for Inger Støjberg. Derfor må Løkke sørge for det, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Men man må vel vide, hvad det koster, før man tager et nyt initiativ?

- Det vil jeg heller ikke anfægte. Men vi ved ikke engang, hvordan regeringen arbejder videre med det her felt.

- Og vi kan godt lave en aftale om, at vi vil have et større statsligt ansvar på det her område. Man kan også lave en politisk aftale om, at det ikke skal være hverdagsvelfærden, som betaler regningen. Selvfølgelig kan man det.

Spørgsmål: Selv om det i stedet bliver staten, der skal betale, så er der stadigvæk en regning. Hvor skal pengene tages fra?

- Det må vi så drøfte, men det kræver et forhandlingsbord at drøfte det ved. Derfor synes jeg, at Løkke må sætte sig for bordenden og tage ansvaret for situationen.

Spørgsmål: Men du har ikke selv noget bud på, hvor pengene skal komme fra?

- Jeg er jo ikke inde ved et forhandlingsbord. Regeringen har aflyst forhandlingerne. Derfor må forudsætningen for at vi kan komme videre være, at der bliver indkaldt til forhandlinger, siger Mette Frederiksen.

Fakta
- De er slet ikke kommet ud til kommunerne endnu, så det er en kæmperegning, der venter.

Mette Frederiksen: En kæmpe regning skubbes foran os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce