Metoden er sjælden i Europa: OUH kan hjælpe hver anden ufrugtbare mand med at blive far

Med en ny metode, hvor testiklerne åbnes og rør med sædceller i klippes ud, har OUH's fertilitetsklinik haft god succes med at hjælpe par, der ellers måtte ty til donorsæd. Foto: Colourbox

Metoden er sjælden i Europa: OUH kan hjælpe hver anden ufrugtbare mand med at blive far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjælden metode skaber fine resultater for ufrugtbare mænd i behandling på OUH. Enkelte udenlandske patienter hjælpes også.

Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital har stor succes med en sjælden metode, der kan hjælpe mange af de mænd, som ellers måtte opgive at gøre en kvinde gravid.

Med metoden kaldet m-TESE har klinikken hjulpet halvdelen af de 35 mænd, der har været i behandling, siden metoden blev indført i Odense 2015. Det oplyser OUH i en pressemeddelelse.

Anita Svinth Gravesen og Ole Svinth Gravesen er et af de par, der har haft gavn af fertilitetsbehandlingen, der kun benyttes få steder i Europa, men er mere udbredt i USA og Japan.

- Vi har været meget glade for behandlingen, som har gjort det muligt for os at blive forældre. For bare få år siden havde det ikke været muligt, så for os er det helt fantastisk, at vi nu er lykkedes med at blive gravide, fortæller parret.

Vi har været meget glade for behandlingen, som har gjort det muligt for os at blive forældre. For bare få år siden havde det ikke været muligt, så for os er det helt fantastisk, at vi nu er lykkedes med at blive gravide, fortæller parret.
Anita Svinth Gravesen og Ole Svinth Gravesen

Hjælper de værst stillede

Under normale fertilitetsbehandlinger hos mænd med svært nedsat sædkvalitet med få sædceller i sædprøverne vælger man under mikroskop en enkelt sædcelle ud og indfører den med en glaspipette i kvindens æg. Hos en til to procent af alle mænd er det dog slet ikke muligt at finde sædceller i sædprøverne - en tilstand, der kaldes azoospermi. Her udtager man sædcellerne direkte fra mandens testikler eller bi-testikler ved hjælp af en såkaldt nålebiopsi.

Hos en endnu mindre del af den mandlige befolkning er situationen imidlertid så kritisk og sædcellerne så få, at heller ikke denne metode kan hjælpe. Disse par måtte indtil for få år siden henvises til behandling med donorsæd.

Og det er her, m-TESE kommer ind i billedet. Med den forholdsvis nye metode åbnes en eller begge testikler helt, hvorefter vævet undersøges systematisk under operations-mikroskop. Manden er under fuld bedøvelse imens.

Ved hjælp af mikroskopet kan fertilitetsklinikken identificere de rør, hvor sædcellerne modnes, og udvælge dem, hvor der foregår normal sædcelleproduktion. De "raske" rør klippes af med en mikrosaks og sendes videre til undersøgelse i klinikkens laboratorium.

Forsøg på væddere

OUH oplyser, at omkring 100 mænd årligt vil kunne have gavn af behandlingen - heraf vil halvdelen kunne blive behandlet på klinikken i Odense. Succesraten hos fertilitetsklinikken er på højde med de bedste internationale centre.

- Derfor har vi i Odense også haft enkelte selvbetalende patienter fra udlandet, og vi arbejder hele tiden på at optimere og forbedre vores metoder yderligere. Vi har blandt andet introduceret en dyremodel, hvor eksperimentelle studier på væddere skal hjælpe os med at sikre, at vi benytter de metoder, der er bedst og mest lempelige for manden uden at gå på kompromis med succesraterne, fortæller Jens Fedder, overlæge og professor på klinikken.

15 procent af alle par oplever ufrivillig barnløshed efter et-to års ønske om graviditet. I hvert tredje tilfælde skal årsagen findes hos manden.

Metoden er sjælden i Europa: OUH kan hjælpe hver anden ufrugtbare mand med at blive far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce