Region Syddanmark valgte at dække den tidligere regionsdirektør Mikkel Hemmingsens udgifter til en personlig advokat i forbindelse med konflikten med tidligere sundhedsdirektør Jens Elkjær. Efter Fyens Stiftstidendes aktindsigt i sagen kræver regionen nu de 50.000 kroner tilbagebetalt.

Det kostede 827.000 kroner, da Region Syddanmark hyrede en af Danmarks mest profilerede advokater til at mægle i den betændte og ødelæggende konflikt mellem de to - nu tidligere - topdirektører Jens Elkjær og Mikkel Hemmingsen.

Jørgen Vinding er dog ikke den eneste advokat, som regionen har brugt skattekroner til at betale for.

En aktindsigt fra Fyens Stiftstidende afslører nu, at regionen også valgte at betale for Mikkel Hemmingsens personlige advokat fra Vejle-firmaet Skov Advokater.

50.625 kroner betalte Region Syddanmark for Mikkel Hemmingsens bisidder under konflikten.

Men efter at have gennemgået sagen i forbindelse med avisens anmodning om aktindsigt har regionens jurister nu opdaget, at det var en fejl at finansiere Hemmingsens advokatudgift.

Regionsdirektør Jane Kraglund forklarer, at regningen fra 2013 først nu er kommet igennem en juridisk vurdering.

- Det er først, da I søger aktindsigt, at vi får lavet en juridisk vurdering af, om det er en udgift, som vi burde betale. Og det er vi kommet frem til, at vi ikke burde have gjort, siger Jane Kraglund.

Betalingen blev i sin tid godkendt af HR-direktør Carsten Søgaard. Han vurderede, at Mikkel Hemmingsen havde ret til betalingen for advokaten, fordi sundhedsdirektør Jens Elkjær havde rettet en række anklager mod Hemmingsens embedsførelse som regionsdirektør.

- Jens Elkjærs anklager mod Mikkel Hemmingsen rettede sig mod Hemmingsens embedsførelse som regionsdirektør. Derfor mente jeg ikke, at sagen var af privat karakter. Men mit skøn viste sig at være forkert, siger Carsten Søgaard.

Mikkel Hemmingsen, der i dag er økonomidirektør i Københavns Kommune, har ikke tænkt sig at betale.

- Der er ingen saglig begrundelse for at genoptage sagen, og regionen har stik imod forvaltningsloven undladt at give mig partshøring. Jeg betragter afgørelsen som ugyldig, siger Mikkel Hemmingsen, der vil sende et brev til regionen, hvor han vil opfordre til, at man genstarter processen.

 - Viser det sig, at jeg skal betale noget tilbage, så gør jeg det. Men det skal foregå ordentligt. Og nogen skal overbevise mig om, at det var i privat øjemed, at jeg passede mit arbejde og fik en masse anklager rettet imod mig, siger Hemmingsen.

Regionen afventer nu Mikkel Hemmingsens svar på tilbagebetalingskravet.

- Vi må så tage de diskussioner, der måtte komme. Vores vurdering er, at udgiften ikke har været i regionens interesse, siger Mikkel Hemmingsens arvtager på posten som regionsdirektør i Region Syddanmark, Jane Kraglund.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag eller på Mitfyn.dk.

Mere om emnet

Se alle

Direktør erkender: Holst-rapport blev for dyr

Fejl i rapport og regninger

Ingen kontrol med million-regning