Mere end hver fjerde betjent udsat for vold sidste år


Mere end hver fjerde betjent udsat for vold sidste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Betjente i fængsler og hos politiet udsættes et stort antal for vold og trusler om vold.

Et job blandt samfundets marginaliserede kan få store følger - både fysisk og psykisk.

Mere end hver fjerde betjent i politiet og Kriminalforsorgen har været udsat for vold i løbet af 2012, og en ud af to er blevet truet med vold.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som i en spørgeskemaundersøgelse har kortlagt omfanget af trusler og vold blandt 71 faggrupper.

- Det er meget bekymrende, at antallet er så højt. Der er ingen tvivl om, at tonen er blevet hårdere i fængslerne, samtidig med at vi bliver færre betjente. Det øger risikoen både for vold og trusler, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Han peger på, at der blandt de indsatte er blevet en støre koncentration af farlige kriminelle, fordi mindre alvorlige forbrydelser i dag oftere straffes med alternative sanktioner som samfundstjeneste og fodlænke.

- Det betyder, at det er de mest problematiske og farlige, der er tilbage, lige nu blandt andre 380 bandemedlemmer og et stort antal østeuropæere, siger Kim Østerbye.

I Politiforbundet mener formand Peter Ibsen, at tallene er udtryk for, at respekten for autoriteter falder.

- Når hver fjerde betjent inden for et år udsættes for vold, så er det klart, at det er noget, som vi er optaget af.

- Vi drøfter det blandt de uddannede, og på Politiskolen gør vi meget ud af at undervise i konflikthåndtering, så nye betjente hurtigere lærer at aflæse faresignalerne, siger Peter Ibsen.

Professor Åse Marie Hansen fra Københavns Universitet er ikke overrasket over, at politi- og fængselsbetjente oftere udsættes for vold end gennemsnittet. Mere præcist fem gange så ofte som gennemsnittet af alle faggrupper.

- Når man arbejder med mennesker, vil der være en større risiko. Men det betyder ikke, at man bare skal acceptere det. I stedet bør man hjælpe betjentene med at håndtere situationer, der bliver truende eller ender med vold, siger hun til fagbladet Fængselsfunktionæren.

Også sosu-assistenter og pædagoger topper statistikken. Blandt sosu'erne har mere end hver tredje ifølge statistikken været udsat for vold, mens det gælder for cirka hver femte pædagog.

Mere end hver fjerde betjent udsat for vold sidste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce