Mere Klassefesten - mindre von Trier: Sådan vil DF ændre dansk film


Mere Klassefesten - mindre von Trier: Sådan vil DF ændre dansk film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk film skal være mere folkelig og mindre københavnerindspist kunstnerisk, mener Dansk Folkeparti. Læs her, hvordan partiet vil ruske op i filmbranchen.

1. Flyt filmskolen og filminstituttet ud af København
Dansk Folkepartis filmudspillet hedder "Mere Klassefesten og Jagten. Mindre Von Trier-kopier", fordi partiet ønsker flere folkelige succesfilm og færre kunstneriske, eksperimenterende film. Foto fra filmen "Klassefesten", Nordisk Film.

Dansk Folkeparti vil have bedre geografisk ligevægt i filmbranchen. Det skal blandt andet ske ved at flytte Den Danske Filmskole ud af København og ind i provinsen. Det samme skal ske med Det Danske Filminstitut (DFI), der administrerer den statslige filmstøtte. Dansk Folkeparti nævner Animationsskolen i Viborg og filmhøjskolen i Ebeltoft som succesfulde filmskolemiljøer uden for København.

DFI og Copenhagen Business School lavede i 2017 en undersøgelse af den geografiske mangfoldighed i filmbranchen og kom frem til, at 77-87 procent af folk i branchen bor i hovedstaden, og 63 procent af forældrene til ansatte i branchen bor i hovedstaden eller på Sjælland.

Dansk Folkeparti vil også lukke biografen Cinemateket, der ligger i filminstituttet i København og i stedet oprette filialer rundt om landet, der skal vise, hvad partiet kalder "kulturarvsfilm".

2. Beløn de populære film

Dansk Folkeparti vil styrke de film, der i højere grad bliver lavet på markedsvilkår end andre film. Støtteordninger som Lavbudgettiltaget og New Danish Screen skal nedlægges, og i stedet skal Markedsordningen have halvdelen af støttemidlerne, hvor den i dag blot har en femtedel. Her skal branchen selv stille med 60 procent af finansieringen, og støtten gives ikke til debuterende instruktører.

Og så skal der etableres en pulje på 100 millioner kr., hvor pengene fordeles efter, hvor mange billetter en film sælger. Jo flere, der ser den, jo højere bliver støttebeløbet.

Målet er, at 35 procent af billetsalget i biograferne skal gå til danske film - i dag er den danske andel 21 procent (amerikanske film tegner sig for 61 procent), efter den for få år siden var 27 procent.

3. Styrk dansk sprog og dialekt

Dansk Folkeparti vil fjerne støtten til film, som ikke foregår på et nordisk sprog. Det vil bl.a. få den konsekvens, at Lars Von Trier ikke vil kunne få danske statskroner til film på engelsk. Af de knap to milliarder, der er brugt på filmstøtte fra 2003 til 2017, er 127 millioner kr. brugt på film, der ikke er nordisksprogede (15 millioner kr. på andet nordisk sprog end dansk).

Pengene, som ikke skal bruges på fremmedsprogede film, skal i stedet målrettes til en særlig indsats for danske film, hvor der tales dialekt - f.eks. langelandsk, sønderjysk, bornholmsk eller vendelbomål.

4. Penge til kulturarv

Dansk Folkeparti vil afsætte 40 millioner kr. til digitalisering af ældre danske film og 300.000 kr. årligt til digitalisering af gammel dansk filmmusik.

5. Flere penge til at bekæmpe pirater

Kampen mod piratkopiering af dansk film skal styrkes med en halv million kr. om året.

Mere Klassefesten - mindre von Trier: Sådan vil DF ændre dansk film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce