Fynske Mai Mercado (K) var lørdag vært ved et debatarrangement om ytringsfrihed på Christiansborg med Lars Vilks, der var målet for terrorangrebet i København for et år siden. Hun ser flere tegn på, at politikere, kunstnere og andre meningsdannere stadig er skræmte efter den voldsomme reaktion på Muhammed-tegningerne.

Det var den politiske ordfører for Det Konservative Folkepari, Mai Mercado, der lørdag eftermiddag havde inviteret Lars Vilks Komitéen inden for i Fællessalen på Christiansborg.

- Det var vigtigt at få ham til Danmark igen, fordi vi gerne skal bevæge os i en retning, hvor man kan tegne det, man har lyst til, og hvor vi kan diskutere hinandens ytringer, siger Mai Mercado, der var vært ved arrangementet og også selv holdt en tale.

Hun mener langt fra, at vi er nået til et punkt, hvor vi ikke lader os skræmme af de mulige reaktioner vores ytringer kan få.

- Jeg føler egentligt, at befolkningen og den politiske og kunstneriske elite er gået i hver sin retning. Blandt befolkningen fornemmer jeg, at der er en udbredt forståelse af, at man da selvfølgelig skal have lov til at tegne, hvad man har lyst til. Modsat så vi jo senest, hvordan Adam Holm fra DR2 nærmest blev kaldt til tjenestelig samtale, da han viste tegningerne i forbindelse med et interview med Flemming Rose (tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten, der trykte Muhammed-tegningerne, red.).

- På den måde er vi totalt skræmte stadigvæk, siger Mai Mercado, der selv følte sig ramt af censuren, da hun i foråret præsenterede et forslag om, at elever i folkeskolen skulle undervises i Muhammes-krisen.

- Der nåede vi aldrig nogensinde til det indholdsmæssige, fordi at der pludseligt blev tegnet et billede af, at lærerne nu skulle tvinges til at vise tegningerne.

Debatarrangementet på Christansborg faldt næsten præcis et år efter terrorangrebet i København. Det blev dog afviklet i ro og orden.

- Jeg har ikke været nervøs på noget tidspunkt. Den dag, man bliver det, skal man nok overveje, om man ikke skal finde sig noget andet at lave. Så er der noget, der er gået noget helt galt.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.