Røde Kors håber stadig på at få frivillige til at hjælpe folk, som bliver løsladt efter afsoning, til et liv uden kriminalitet og blandt os andre.

Trods flere opfordringer og opråb står Røde Kors på Fyn stadig uden frivillige, der vil hjælpe løsladte med at vende tilbage til et liv som almindelige samfundsborgere væk fra kriminalitet.

- Vi må indrømme, at vi har ikke fået én eneste henvendelse, siger Signe Reeholm fra Røde Kors.

I oktober 2016 efterlyste Røde Kors frivillige til en mentorordning i Odense og Fyn, præcis som man har det med succes andre steder i landet. Men fynboerne er tilsyneladende ikke så hurtige til at melde sig som i Jylland, kan Røde Kors konstatere.

For mentorordningen kan være med til, at tidligere kriminelle ikke vender tilbage i kriminalitet, når de er blevet løsladt. Ifølge Kriminalforsorgen vender én ud af tre nemlig tilbage i ny kriminalitet inden for to år efter løsladelsen, men det kan mentorerne være med til at ændre på.

- Det betyder alverden at have én, man kan tale med, og som kan hjælpe én med at starte et nyt liv uden kriminalitet. Mange har nemlig mistet deres netværk, når de kommer ud af fængslet. Her kan frivillige mentorer spille en stor rolle, siger Rune Andersen, aktivitetsleder for Røde Kors i Odense.

Væk fra kriminalitet

Én løsladt får tilknyttet to frivillige mentorer, så den enkelte ikke er alene om opgaven. Mentorbesøgene begynder to måneder inden løsladelsen og fortsætter cirka et år derefter. Målet er at støtte de løsladte videre i deres nye liv, øge deres livskvalitet, og mindske risikoen for, at de begår ny kriminalitet.

Det handler f.eks. om at læse breve fra det offentlige, gå ned i den lokale fodboldklub, eller på anden vis skabe et nyt socialt netværk uden for de kriminelle miljøer.

Mens det går bedre i Jylland, så mangler der i Odense 20 frivillige mentorer, og der er løbende brug for flere frivillige. Mentorerne behøver ikke at komme fra Odense, men fra hele Fyn.

Den første Røde Kors mentorordning begyndte i april 2016 i Århus. Målet er at oprette 150 individuelle mentorforløb over fire år i fem kommuner landet over. Projektet støttes blandt andet af Trygfonden.

  • Vestesen_Bjarke_(2015)_010

    Af:

    Kriminalredaktør