Medicinrådet løser ikke problemer med dyr medicin

Medicinrådet er sat i verden for at løse udfordringen med stigende priser på sygehusmedicin, der hvert år presser regionerne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Medicinrådet løser ikke problemer med dyr medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Medicinrådet er et skridt på vejen mod vigtige prioriteringer i sundhedsvæsenet, men det løser ikke de udfordringer, dyr vil give i fremtiden, lyder det fra sundhedsøkonomer.

Medicinrådet skal være med til at sikre lavere priser på medicin, når rådet vurderer nye lægemidler i forhold til effekt, eksisterende behandlinger og pris.

Udviklingen af ny medicin går hurtigt, og med den stiger også ugifterne til dyr sygehusmedicin.

Sidste år brugte regionerne samlet omkring otte milliarder på sygehusmedicin, hvilket vel at mærke er efter, at Amgros, der er regionernes fælles lægemiddelorganisation, har købt fælles ind med store besparelser. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan man fremover skal prioritere i sundhedsvæsenet, mener professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg.

Men rådet alene løser ikke de udfordringer, stigende priser på sygehusmedicin giver, men det kan gøre noget, siger professoren.

- Det afhjælper nogle af de her problemstillinger, men man skal huske på, at tanken med Medicinrådet aldrig har været at spare penge, men at bruge de penge, man har, bedst muligt. Det løser en lille del i den store problemstilling, siger Jakob Kjellberg.

Maria Kruse, der er seniorrådgiver og har en ph.d. i sundhedsøkonomi, synes også, at det overordnet er godt, at man får prioriteret på et samlet oplyst grundlag.

- På sigt vil vi nok se en eller anden effekt af det, men det er nok begrænset, hvad vi kommer til at se her de første par år. Det skal nok vise sig at få en effekt, fordi man begynder at tænke i de her baner, siger Maria Kruse.

OUH: Medicinpriserne vil stige

Kim Brixen, lægelig direktør på OUH, mener, at sundhedsvæsenet også i fremtiden vil blive udfordret af den dyre medicin. Han sidder i Medicinrådet, der skal vurdere de nye lægemidler, men vurderer, at rådet ikke alene kan løse problemet.

- Jeg tror ikke, det er realistisk at holde medicinpriserne i ro, heller ikke med Medicinrådet eller Amgros. Jeg tror, vi vil se en stigning i de kommende år, og det vil vi se, fordi der bliver udviklet nye lægemidler i et kolossalt tempo. Og det er jo godt, siger Kim Brixen.

Hvordan håndterer man så det dyre medicin i fremtiden?

- Det har jeg ikke noget klart svar på, for hvis en dyr medicin kan udrydde en sygdom, kan det være, at det på lang sigt bliver meget billigere. Men der skal så være nogle investeringer i den periode, man udrydder sygdommen, siger Kim Brixen.

Medicinrådet løser ikke problemer med dyr medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce