Medicin kan koste kørekortet

Mange danskere kører bil ulovligt. - De ved det bare ikke selv.
Foto: polfoto

Medicin kan koste kørekortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvert år indløser hundredtusindvis af danskere recept på lægemidler, som hjælper mod smerter, søvnbesvær, angst og uro. Nu går mange af dem svære tider i møde, hvis de også ønsker at køre bil.

Nye regler fra Sundhedsstyrelsen gør det nemlig stort set umuligt at bevare retten til et kørekort, hvis man er fast bruger af stærk sove- eller nervemedicin. Og det er der ifølge Lægemiddelstyrelsen 85.000 danskere, som er. Beskeden til dem fra myndighederne er kontant: Trap forbruget ned, skift til et mildere præparat eller drop medicinen helt - ellers tager vi kørekortet.

- Det er en klar opstramning. Rigtig mange mennesker vil blive omfattet af de nye regler, og det er faktisk også meningen, fastslår kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, over for Fyens Stiftstidende.

- Helt overordnet ønsker vi at slå to fluer med ét smæk, nemlig at reducere brugen af vanedannende medicin, som kan være skadelig for patienten og at styrke trafiksikkerheden, siger Anne Mette Dons.

Problemet med at kombinere bilkørsel og stærke benzodiazepiner er, at medicinen hæmmer brugerens evner i trafikken, fordi den har en "lang halveringstid" på over 10 timer og derfor virker længe i kroppen.

- Det svarer faktisk til at køre promillekørsel, og det er naturligvis helt uacceptabelt, siger Anne Mette Dons.

Ni stoffer på sort liste

Ud af de 15 hyppigst anvendte benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende midler har Sundhedsstyrelsen nu placeret ni på den sorte liste under betegnelsen "Kørekort kan ikke anbefales". Fast behandling med disse midler vil, som det hedder, føre til "inddragelse af kørekortet ved fornyelse, udvidelse eller generhvervelse".

En umiddelbar konsekvens bliver, at tusindvis af ældre mennesker automatisk kommer i søgelyset, når de besøger lægen for et sundhedstjek ved kørekortfornyelse.
Fakta
Nye regler fra Sundhedsstyrelsen gør det nemlig stort set umuligt at bevare retten til et kørekort, hvis man er fast bruger af stærk sove- eller nervemedicin.

Rammer alle

Således var næsten hver tredje recept til nervemedicin, udskrevet i 2007, til en person over 70 år. Anne Mette Dons fra Sundhedsstyrelsen slår dog fast, at ingen aldersgrupper går ram forbi.

- De praktiserende læger har en pligt til at være proaktive. De skal tale nedtrapning eller afvikling med alle patienter, der har et fast længevarende medicinforbrug, siger hun.

Den nye regler fra Sundhedsstyrelsen trådte i kraft 1. juli, og praktiserende læge Christel Kronborg fra Nyborg er begejstret.

- Det er tydeligt, at folk meget nødigt vil miste deres kørekort. Så vi har her fået et effektivt redskab, som helt klart vil motivere mange patienter til at omlægge deres forbrug. Det tror jeg, at både patienterne og samfundet har gavn af, siger hun.

Medicin kan koste kørekortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce