Medicin forhindrer kolesterol-dødsfald


Medicin forhindrer kolesterol-dødsfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

POSITIVT: Eksplosiv vækst i medicin-forbrug, men langt flere burde i behandling
I løbet af få er forbruget af medicin mod for højt kolesterol vokset nærmest eksplosivt, og de positive følger er mærkbare på dødelighedsstatistikkerne.

Udviklingen er ifølge Hjerteforeningens forskningschef, Jørgen Videbæk, både ønskelig og forventet. Men han vil gerne se antallet af personer i behandling yderligere fordoblet.

Ifølge de netop offentliggjorte tal fra Lægemiddelstyrelsen fik lige knap 190.000 personer medicin for forhøjet kolesterol. Tilbage i 1994 var det kun 18.000.

- Der har i årevis været en manglende opmærksomhed på kolesterolbehandlingen. Når dødeligheden af hjerte-kar-sygdomme nu falder, skyldes det ikke mindst en utrolig god stigning i brugen af kolesterolsænkende medicin, siger Jørgen Videbæk.

Ned med fem-seks pct.

Han glæder sig over, at dødeligheden af hjerte-kar-sygdomme falder med mellem fem og seks procent om året, selv om hjerte-kar-sygdomme endnu er den største dødsårsag, som er skyld i cirka hvert tredje dødsfald i Danmark.

Men det markante fald er det synlige resultatet af en bedre operativ behandling og en bedre behandling af forhøjet blodtryk, og så ikke mindst en bedre behandling af forhøjet kolesterol.

- Kolesterolmedicinens gode virkning har slået klart igennem både i lægernes ordinationer og i statistikkerne, og det er helt klart, at mange flere vil kunne få gavn af behandlingen.

Ned med kolesteroltal

Jørgen Videbæk mener, at mindst 250.000 og måske op imod en halv million danskere med fordel kan sænke deres kolesteroltal. Det er dog ikke i alle tilfælde nødvendigt at tage medicin i brug for at opnå en effekt, da nogle vil kunne få gode resultater ved at ændre på deres kost.

Blandt andet vil næsten alle patienter med diabetes II, tidligere kaldet aldersdiabetes, have gavn af at få nedbragt fedtindholdet i deres blod, og gevinsten ved at udbrede kolesterolmedicinen vil ikke alene være forbedret overlevelse, men i særdeleshed også forbedret livskvalitet.

- Når færre dør af hjerte-kar-sygdomme, vil der også være færre, som får forstadierne og dermed også årene med sygdommen. Så udviklingen er helt klart glædelig, siger Jørgen Videbæk.

Medicinpris faldet

Prisen for et af de mest almindelige kolesterolsænkende midler er faldet markant, efter at dets patent er udløbet, og det har i høj grad også medvirket til at øge forbruget, mener Jørgen Videbæk.

Kolesterol er et fedtstof i blodet. Det produceres i leveren, og jo federe kost, man spiser, jo mere kolesterol producerer leveren. Kolesterol sætter sig som aflejringer i årerne, så der efterhånden opstår åreforkalkning og nedsat blodgennemstrømning, som kan give hjertekramper, også kaldet angina pectoris.

Kolesterol er også hovedårsagen til blodpropper, når noget af aflejringen rives løs.

Medicin forhindrer kolesterol-dødsfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce