Region Syddanmark har brudt reglerne i forbindelse med ansættelsen af 10 af de 12 cheflæger og direktører, der i dag er ansat på lukrative åremålskontrakter med store løntillæg og gyldne håndtryk. Sagen er uden sidestykke i det offentlige, og det er derfor uvist, hvilken myndighed der kan godkende kontrakterne

Region Syddanmark betaler markant højere lønninger og har stillet gyldne håndtryk for adskillige millioner kroner i udsigt til de 12 ledende overlæger og direktører, der i øjeblikket er ansat på de lukrative åremålskontrakter.

I 10 ud af de 12 tilfælde burde cheferne dog aldrig have været tilbudt en åremålskontrakt på den måde, det er sket.

I alle de tilfælde har Region Syddanmark brudt de regler, der regulerer og stiller krav til regionernes brug af den dyre kontraktform. I nogle tilfælde ved ikke at have oplyst om muligheden for at blive ansat på de lukrative betingelser i stillingsopslagene. I andre ved slet ikke at have slået stillingerne op.

De nye oplysninger kommer frem på baggrund af en aktindsigt fra Fyens Stiftstidende.

Den viser samtidigt, at Region Syddanmark allerede fandt frem til de 10 nye regelbrud for flere måneder siden i forlængelse af Fyens Stiftstidendes omtale af ansættelsen af den nu tidligere sundhedsdirektør Jens Elkjærs hustru, der i strid med de samme regler fik en åremålskontrakt for at imødekomme hendes lønkrav.

Regionsdirektør Jane Kraglund erkender, at regionen har brudt reglerne.

- Det er svært at være stolt over det. Vi erkender, at vi skal have rettet op på det her, siger Jane Kraglund.

Selvom reglerne er klart formuleret i en af de første paragraffer i aftalen om åremålsansættelser, har hun valgt at acceptere sygehusledelsernes forklaring om, at de ikke har være opmærksomme reglerne.

Kontrakter er ulovlige

Fordi regionen har brudt reglerne skal de 10 kontrakter nu godkendes af en anden myndighed. Regionen har sendt sagerne til godkendelse i Regionernes Lønnings- og Takstsnævn. Her har man dog aldrig før behandlet en lignende sag, så nu er det op til den statslige myndighed Moderniseringsstyrelsen at vurdere, hvem der i givet fald vil kunne godkende kontrakterne.

Jane Kraglund vil ikke foregribe, at regionen kan komme til at stå i en situation, hvor kontrakterne ikke kan blive godkendt.

- Hvis de ikke kan lovliggøre det, så får vi en anden situation, som vi så må tage stilling til, siger Jane Kraglund.

I Moderniseringsstyrelsen bekræfter man, at man arbejder på at finde ud af, hvem der skal behandle bruddet på reglerne for åremålsansættelser.

”Da der ikke tidligere har været forelagt sager af lignende karakter for nævnet, har Moderniseringsstyrelsen fundet, at der behov for at analysere, om sagen falder indenfor nævnets kompetence”, skriver styrelsen i et svar til Fyens Stiftstidende.

Skandalerne fra regionen

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
27
Politikere raser: Har aldrig hørt om massive regelbrud

Politikere raser: Har aldrig hørt om massive regelbrud

18
Ulovlige kontrakter: - Ledelserne har ikke kendt reglerne

Ulovlige kontrakter: - Ledelserne har ikke kendt reglerne

4
Overblik fra regionen: Magtmisbrug, fiflerier og kammerateri

Overblik fra regionen: Magtmisbrug, fiflerier og kammerateri