Manglende sol giver depressioner


Manglende sol giver depressioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GRÅVEJR: Danskerne er ved at lægge grunden til en solid, tidlig vinternedtur
Mennesker har det med sol, som batterier har det med strøm - de skal lades op, ellers bliver de sløve og ubrugelige.

Derfor er en sommer med lys og sol vigtig for os mennesker, hvis vi skal komme let og ubesværet igennem den lange vinter uden at ende i sengen med en vinterdepression. Men i år har sommeren indtil videre mildest talt været elendig rent solmæssigt, og det vil give flere vinterdepressioner, når de mørke tider for alvor trænger sig på.

Det mener psykiater og ekspert i lysets påvirkning af det menneskelige sind Claus Martini fra psykiatrisk forskningsenhed på Hillerød Hospital:

- Det er ganske givet, at vi vil opleve en markant stigning i antallet af vinterdepressioner til efteråret. Mange får ikke sol nok her i sommer, og det vil for nogle give bagslag, når det for alvor bliver mørkt til efteråret, siger Claus Martini.

En tidligere undersøgelse har vist, at mellem ni og 11 procent af den danske befolkning i en eller anden grad lider af vinterdepression, og årsagen er ganske enkelt manglen på lys. Det er nemlig lyset, som er med til at indstille det indre menneskelige ur, der skal sørge for, at vores døgnrytme ikke kommer ud af takt.

- Vinterdepressioner er ikke så farlige, at folk tager livet af sig selv, men de er alligevel så alvorlige, at nogle mennesker næsten ikke kan klare deres hverdag - de hænger virkelig i vandskorpen, siger Claus Martini.

Men selv om vinterdepressioner selvsagt ofte kommer om vinteren, er der mennesker, der får begyndende symptomer på depression, når solen svigter så fatalt, som den indtil videre har gjort i sommer.

Birgit Severin er psykiater med klinik i København, og hun kan tydeligt mærke, at den dårlige sommer har givet mere travlhed:

- Rigtigt mange af mine patienter oplever, at de bliver dårligere på grund af den regnfulde og mørke sommer, men det er ikke noget nyt. Sådan er det altid efter en meget dårlig sommer, siger Birgit Severin.

Frem i lyset

Når patienterne kommer til hende med begyndende symptomer på vinterdepression, er der ét middel, der overgår dem alle, nemlig lys:

- Jeg har meget, meget gode erfaringer med at give folk kunstigt lys. De kommer til mig to gange om ugen og bliver placeret foran mit lysaparat i cirka en time, og efter nogle behandlinger får de den samme energi og livslyst, som de normalvis får, når det er en god sommer, siger Birgit Severin.

Manglende sol giver depressioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce