Mandekræft tages ikke alvorligt


Mandekræft tages ikke alvorligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om tre dør af prostatakræft hver dag, ved mænd ikke noget om sygdommen, og læger tager den ikke alvorligt.

Erling Bott fra Kerteminde anede ikke noget om prostatakræft, da han selv blev ramt for seks år siden. Nu slås han mod kræften, der har bredt sig i kroppen.

Han er langt fra den eneste danske mand, der ikke ved meget om den kræftsygdom, der slår tre mænd ihjel hver eneste dag. Otte ud af 10 mænd over 50 år ved kun lidt eller slet intet om kræftformen, selv om det er præcis den målgruppe, der bliver ramt.

- Mænd ved desværre alt for lidt om sygdommen. Det forsøger vi nu at gøre noget ved, siger Poul Erik Pyndt, der er formand for de prostatakræftramte mænds forening, PROPA.

- Man dør sgu af det

De kræftsyge mænd vil nu selv informere om sygdommen, for der er ikke andre, der gør det.

- Det er blevet forsømt. Hvis det var sygdom, som også kvinder kunne rammes af, så tror jeg, der ville være en større opmærksomhed. Det er påfaldende, hvor meget opmærksomhed der er om brystkræft, selv om der er lige så mange mænd, der dør af prostatakræft, som der er kvinder, der dør af brystkræft, siger han.

Foreningens medlemmer oplever også, at de praktiserende læger ikke tager prostatakræft alvorligt. Nogle siger, at prostatakræft ikke er noget, man dør af, men noget man dør med.

- Det er et gammelt dogme, som ikke holder vand længere. Når der dør tre hver dag, så dør man sgu også af det, siger han.

Kun noget for kvinder

Spørger man Simon Sjørup Simonsen, der forsker i mænds sundhed, er der ingen tvivl om, at prostata er usynlig, fordi den kun rammer mænd. Og det bærer de selv en del af skylden for.

- Sundhed og sygdom er ikke særlig mandligt, det er småtøset, og det er noget, kvinder er optaget af. Sådan er mændenes kultur, og det kommer de til at betale for. Der er mange sygdomme, som mænd godt kan behandles for, hvis det konstateres i tide - herunder prostatakræft, siger Simon Sjørup Simonsen.

- Når det drejer sig om køn, så er det kvinden, der er svag, og som det er synd for. Det er grundfortællingen, og den er både kvinder og mænd ansvarlig for, siger Simon Sjørup Simonsen.

Mænd som hanbavianer

Også professor Kaare Christensen fra Syddansk Universitet kender til kønnenes stereotyper. Han er blandt andet medforfatter til bogen Kend din krop, mand.

- Når mænd bliver syge, så opfører de sig som den gamle hanbavian. De lader som ingenting og håber på, at det går over. Det ligger i kulturen, siger han.

Professoren mener, at der er behov for, at mænd får større viden om prostatakræft.

Det har Erling Bott fra Kerteminde fået. På den hårde måde. Seks års kamp mod kræften har givet ham både viden og realisme:

- Jeg bliver nok ikke ved med at klare frisag, siger han.

Mænd er i gennemsnit 68 år, når de får konstateret prostatakræft.

Mandekræft tages ikke alvorligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce