"Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk"

Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk
Foto: POLFOTO/AP

"Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Løkke har ofte dyrket de personlige relationer i sin tid som lokalpolitiker og folketingsmedlem. Nu skal han opbygge et netværk på en væsentligt større scene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har gjort sin entré på den største europæiske scene.

Torsdagens EU-topmøde i Prag var hans første som Danmarks statsminister, og selv om det altoverskyggende tema var et tættere samarbejde med EU's østlige nabolande, handlede topmødet nok så meget om at præsentere sig, hilse på og give hånd for Lars Løkke Rasmussen.

I løbet af sin karriere i kommunalpolitik, som amtsborgmester og folketingsmedlem er Lars Løkke Rasmussen ofte blevet beskrevet som en mester ud i at benytte og udnytte de personlige relationer for at opnå resultater i politik.

Nu er scenen en anden. Men reglerne er langt hen ad vejen de samme. Og de personlige relationer kan gøre en forskel, ved Løkke.

- Det spiller selvfølgelig en rolle. Det ved jeg fra dansk politik, og det gælder selvfølgelig også internationalt, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Men der er langt fra kommunalbestyrelsen i Græsted-Gilleje Kommune til et EU-topmøde på stats- og regeringsniveau.

- Der er i hvert fald nogle barrierer. Man kan for eksempel ikke klare sig på rent nordsjællandsk, men grundlæggende har jeg dén tilgang til det, at mennesker er mennesker. Det er vi allesammen uanset, hvilken position vi har, siger Lars Løkke Rasmussen.

Med sine knap otte år som statsminister og store rejseaktivitet nåede Anders Fogh Rasmussen at opbygge et stort netværk blandt de øvrige stats- og regeringschefer. Løkke skal næsten begynde forfra. Blandt EU's regeringsledere har Løkke indtil nu kun mødt Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, og Letlands præsident, Valdis Zatlers, ved en officiel anledning.

- Jeg tror, at det kommer lidt af sig selv. Nu har jeg været statsminister i en måneds tid. Jeg har været i Sverige, og vi planlægger en række andre besøg. Topmødet her er også en udmærket lejlighed til at hilse på nogen af mine kolleger, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke begår sig fint på engelsk. Hans accent er knap så dansk som Anders Fogh Rasmussens. Men fransk, som er et af EU's hovedsprog, behersker Løkke ikke.

- Mit franske er bestemt ikke værd at prale af. Men det er også min generelle erfaring, at med mindre man ligefrem søger nogle bestemte internationale poster, så kan man godt begå sig internationalt uden at tale fransk, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Foghs Nato-udnævnelse.

Prag-topmødet var uden mange af EU's "tunge drenge". Storbritanniens Gordon Brown, Frankrigs Nicolas Sarkozy og Italiens Berlusconi havde meldt afbud efter et forår med en tæt EU-kalender. I stedet talte Løkke mest med Polens premierminister, Donald Tusk.

- Jeg sad ved siden af min polske kollega, så ham talte jeg en del med. Jeg har også aftalt, at vi skal tales ved om kort tid, siger Løkke.

Ved torsdagens topmøde i Prag blev EU-lederne enige om en ny aftale om partnerskab, der skal binde de tidligere Sovjet-republikker Aserbajdsjan, Armenien, Georgien, Hviderusland, Moldova og Ukraine tættere til EU. Men det er ikke en forsamtale til et EU-medlemskab, understreger Lars Løkke Rasmussen.

- Alting har sin grænse. Jeg kan personligt ikke se alle de seks lande, som vi i dag indgår en aftale med, som fremtidige EU-medlemmer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørger man Løkke, er det dog hverken udvidelsen af EU, EU's store bureaukrati eller problemerne med Lissabon-traktaten, der er unionens største udfordring. Statsministeren udpeger i stedet finanskrisen som EU's største fælles opgave.

- Europas største opgave er lige nu og her, ligesom i Danmark, at håndtere finanskrisen. Det er den forventning, borgerne i Europa har, hvad enten de er tyskere, englændere eller danskere. Vi skal politisk gøre, hvad der er muligt for at minimere de menneskelige omkostninger ved den internationale krise, vi befinder os i i øjeblikket. Det er den vigtigste opgave, siger Lars Løkke Rasmussen.
Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk
Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk
Foto: POLFOTO/AP

"Man kan ikke klare sig på nordsjællandsk"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce