Den fynske folketingspolitiker Mai Mercado, der er politisk ordfører for Konservative, understreger, at partiet stadig ikke har tillid til ministeren, selv om de gerne møder op til de forhandlinger, Løkke indbød til onsdag eftermiddag.

Er det nok med den tillægsaftale til landbrugspakken, som statsministeren nævnte på det korte pressemøde efter mødet med støttepartierne?

- Vi har jo sagt hele vejen igennem, at vi gerne ville forhandle om en tillægsaftale. Det var ikke været muligt i søndags. Da var billetten til at diskutere aftalen, at vi offentligt skulle erklære, at tallene om miljøregnskabet var korrekte. Og det ville vi ikke, for tallene er misvisende. Nu vil vi møde op til de forhandlinger, vi er inviteret til. Munder det ud i noget? Det ved vi ikke. Har vi stadig mistillid til Eva Kjer Hansen? Ja, det har vi.

Ja, for Lars Løkke nævnte jo miljøpolitikken, men ikke jeres mistillid til ministeren. Hvad tænker du om det?

- Det skal jeg ikke tolke på. Jeg har ikke siddet med til mødet.

Du sagde, at en blåstempling af tallene i miljøregnskabet var adgangsbillet til forhandlinger om en tillægsaftale. Har I på samme måde brugt jeres mistillid til Eva Kjer Hansen for at få en tillægsaftale? Har det været målet for jer?

- Nej, det har ikke været målet for os at bruge et mistillidsvotum som en trussel. Vi mener det meget alvorligt. Det er Løkkes udspil, at han nu inviterer til forhandlinger i Statsministeriet. Det har vi ikke kunnet forudse. For os har det hele tiden været vigtigt at tage hånd om landbruget, der er et trængt erhverv. Og at der ikke kom en massiv regning på ekstra kvælstof i miljøregnskabet, siger Mai Mercado og fortsætter:

- Forskerne har sagt, at tallene er sminkede. Der er ikke grønt plus de næste seks år. De første tre er der øget kvælstofudledning. Det skulle have været lagt åbent frem.

- Ordentlighed er afgørende

Hvad er vigtigst for Konservative – at få en tillægsaftale eller at komme af med en minister, man ikke har tillid til?

- For os er det helt afgørende at stå for ordentlighed og nogle principper. Man kan ikke komme med urigtige oplysninger på den måde, som det er sket her.

Men er det vigtigere for jer at få tillægspakken igennem?

Jeg synes ikke, man kan sætte de to ting op imod hinanden. Vi kommer gerne til forhandlingerne, men det betyder ikke, at vi har tillid til Eva Kjer Hansen.

Det er jo modstridende?

- Det er det ikke for os. Hvis der bliver truffet en vidtgående konklusion om at holde nyt folketingsvalg, er det Lars Løkkes konklusion. Det bliver ikke os i Det Konservative Folkeparti, der sender landet i ud i et valg, det bliver i så fald regeringen selv. Vi bakker op om regeringen, og vi bakker op om statsministeren, men ikke ministeren Eva Kjer Hansen, som har givet misvisende oplysninger.

Så bundlinjen er, at I bakker op om en regering, hvori der sidder en minister, som I ikke har tillid til?

- Nej. Vi bakker op om Venstre-regeringen, men vi bakker ikke op om miljø- og fødevareministeren, siger den konservative politiker.

Mere om emnet

Se alle
29
Danmarks Naturfredningsforening: - Skaden er sket

Danmarks Naturfredningsforening: - Skaden er sket

5
Svane om ministerafgang: Eva Kjer tog en for holdet

Svane om ministerafgang: Eva Kjer tog en for holdet

17
Eva Kjer Hansen trækker sig som minister

Eva Kjer Hansen trækker sig som minister