Magelighed slår os ihjel


Magelighed slår os ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMFUNDSPROBLEM: Danskerne giver en livsfarlig dovenskab i arv til deres børn
Kraftige eller tykke, danske børn helt ned i børnehavealderen er et varsel for fremtiden, som vi ikke kan tage for seriøst. Advarselslamperne blinker i hvert fald hos formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont, når han tænker på børnenes fremtid.

- Regningen kommer senere i livet i form af øget sygelighed. Det kunne være sukkersyge, slidgigt og hjertekarsygdomme. De dør simpelthen tidligere, og de bliver utilgængelige for arbejdsmarkedet. Det et problem for den enkelte, men det er også et stort samfundsmæssigt problem, siger Michael Dupont.

Lægeformanden betegner skredet i folkesundheden som det mest alvorlige problem i dagens Danmark. Politikerne satser på at påvirke vores livsstil med oplysning og kampagner.

Problemet er blot, at danskerne til stadighed bliver mindre tilbøjelige til at vælge den magre mad og motionen, når de får det frie valg.

- Den opførsel, der skaber problemet, har jo en positiv klang. Det er hyggeligt at spise god mad og sidde i sofaen og snakke i stedet for at røre sig, siger Michael Dupont.

- Det kan til gengæld være svært at lægge positive signaler i, at nu skal du altså spise magert og røre dig noget mere. Samtidig er der en økonomi i samfundet lige nu, som gør, at du kan spise ubegrænset. Det har vi aldrig haft tidligere. Du kan spise, til du revner, og det er der så mange, der gør.

Michael Dupont fremhæver især sukkersygens fremmarch som en direkte konsekvens af vores livsstil. Sygdommen vil snuppe syv-otte år af et stadigt stigende antal danskeres liv i mange år fremover, forudsiger han.

Direktør Jes Søgaard fra Institut for Sundhedsvæsen deler bekymringen. Danskernes levealder er vokset minimalt sammenlignet med de øvrige europæeres de seneste årtier.

- Danskernes sundhedstilstand er faktisk meget dårlig, når man måler det på dødelighed og på antal gode leveår sammenlignet med andre lande, siger Jes Søgaard.

Danskerne skiller sig især ud i statistikkerne, fordi vi har en stor social ulighed i sundhedstilstanden. Det er navnligt de socialt ringe stillede grupper, der lever usundt og dør af det. Også selv om Danmark i andre sammenhænge har verdensrekord i social lighed.

Ikke overraskende nævner Jes Søgaard også en anden disciplin, hvor danskerne tilhører den vestlige verdens elite:

2070'erne i sygesengen

- Hver eneste gang, vi har en international forsker i Danmark, siger de: Du godeste, hvor I ryger meget. Hvis vores børn skal være endnu mere usunde end os selv, skal vi bare holde kursen - og oplære dem i dyder som for meget mad, alkohol til måltiderne, rygning bagefter og sport i fjerneren frem for i hallen.

Lægeformand Michael Dupont tror dog på, at vi kan vende udviklingen, så nutidens skolebørn slipper for at tilbringe 2070'erne i en sygeseng.

- Vaner kan ændres, men det er et langt, sejt træk. Man skal gøre sund mad mere tillokkende og mere lækkert, og det kunne være et pro- jekt, man allerede startede i folkeskolen med god og sund skolemad i stedet for dødssyge, tørre gulerødder. Man må lave en prioriteret indsats dér, også selv om det koster penge.

Magelighed slår os ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce