Især unge, ugifte mænd er overrepræsenteret i kriminalstatistikkerne.
Langt flere mænd end kvinder får en plet på deres straffeattest. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2009 var der 136.630 sager, hvor en mand blev kendt skyldig. Til sammenligning var der knap 34.000 sager, hvor kvinder blev kendt kriminelle.

Tallene overrasker ikke adjunkt Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, som forsker i retssociologi.

- En masse psykologisk forskning viser, at mænd grundlæggende er mere aggressive og risikovillige. Men derudover er der også en aldersforskel. Det er specielt unge mænd, som er overrepræsenteret, forklarer han.

Vil imponere kvinderne

Paradoksalt nok er det de, ellers mere fredelige, kvinder, der kan være skyld i at mændene bliver kriminelle.

- Unge mænd har et stort behov for social status. Det får man blandt andet ved ikke at finde sig i alt fra andre unge mænd, og ved at man tør tage chancer. Noget der nærmest per natur fører til kriminel adfærd, siger Michael Bang Petersen og fortsætter:

- Risikovilligheden handler også om, hvem vi forsøger at imponere. Grundlæggende gælder det om at sikre sig en god partner på længere sigt, men det er ikke sådan, at du tænker: ”Nu går jeg ned og slår ham der ned, fordi så får jeg en dejlig kæreste.” Det er noget, der sker ubevidst.

En undersøgelse af de amerikanske mordstatistikker har vist, at unge, ugifte mænd er klart overrepræsenteret. Det er primært andre unge, ugifte mænd, som bliver dræbt.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Kvinder bliver mere og mere kriminelle