Sørger man for god køkkenhygiejne, er risikoen for at blive smittet med MRSA i køkkenet meget lille. Og bliver man smittet, kan man sagtens blive rask igen, fortæller hygiejnesygeplejerske Tinna Urth fra den nationale rådgivningstjeneste om svine-MRSA.

Det er i svinestaldene, at risikoen for at blive smittet med den antibiotikaresistente stafylokok MRSACC398 er størst.

Man skal derfor ikke være bange for at sætte tænderne i frikadeller og svinemørbrad, fortæller Tinna Urth, der er hygiejnesygeplejerske og rådgiver i den nationale rådgivningstjeneste om husdyr-MRSA.

I København var der fem, der blev smittet med MRSACC398 i 2015, mens 105 blev smittet på Fyn samme år.

- Risikoen for at blive smittet ved at spise frikadeller er altså meget lille, for så ville tallet selvfølgelig være større i København. Og det er det samme billedede, der tegner sig i hele Europa, siger Tinna Urth.

MRSA er en stafylokok-bakterie, der er blevet resistent overfor den almindelige behandling med meticilin. Men den er ikke farligere end alle andre stafylokok-bakterier, som er en helt almindelig bakterie i Danmark.

- Der er nogle mennesker, som bliver meget syge af infektioner, og for dem kan enhver stafylokok-bakterie være farlig. Men det har med stafylokokken at gøre og ikke det, at den er resistent, forklarer Tinna Urth.

Hvis man får infektion med MRSA, skal man behandles med en antibiotika, der er mere bredspektret.

- Mange har den opfattelse, at man ikke kan blive smittefri igen, men det kan man. Problemet er, hvis man bliver smittet, fordi man arbejder med svin, der er MRSA-smittede. Så vil det ikke kunne betale sig at blive behandlet for at fjerne MRSA, for man vil blive smittet igen dagen efter. Her handler det om at undgå at smitte sin familie. Og det er et spørgsmål om at tage sine forholdsregler, forklarer hun.

På samme måde skal man tage sine forholdsregler i køkkenet, når man arbejder med fersk kød. Bakterierne forsvinder, hvis man vasker hænder og steger kødet til minimum 75 grader.

Bakterien kan blive mere aggressiv

Selvom MRSA-bakterien på nuværende tidspunkt ikke er farligere end andre stafylokok-bakterier, kan den blive det i fremtiden.

- Risikoen er, at den udvikler sig og bliver mere aggressiv. Eller bliver mere resistent, og det er der ingen, der kan forudsige. Men på nuværende tidspunkt er der ikke stafylokok-bakterier i Danmark, som vi ikke kan behandle, fortæller hun.

Danmark, Norge, Sverige og Holland er de lande i Europa, der har den laveste forekomst af MRSA.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
4
Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

Liste over MRSA-fri svineproducenter offentliggjort

Fakta om MRSA og svinekød

Fakta om MRSA og svinekød