Lyssignaler på vej mod kønsskifte

Odense - trafiklys med nedtælling

Lyssignaler på vej mod kønsskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nylig gjorde Sverige op med kønsdiskrimination på lyssignaler - nu er Københavns Kommune klar til at udskifte røde og grønne mænd med kvinder

Mens debatten om ligeløn raser, er Københavns Kommune nu parat til at gøre noget ved kønsdiskrimineringen i fodgængerovergangene.

Det er den radikale gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Manu Sareen, der - med et flertal bag sig - vil udskifte nogle af mændene i byens røde og grønne lyssignaler med kvinder.
Kvinder skal nyde fremme i københavnske lyskryds.
Kvinder skal nyde fremme i københavnske lyskryds.

Spræl i byen

Udspillet får kritik fra talskvinde for Selskab for Ligestilling, Hanne Bille, der kalder det "spøjst og dyrt - uden det rykker ved ligestillingen". S støtter forslaget, mens Venstre er imod.

Men ifølge Manu Sareen handler initiativet ikke kun om ligestilling, men ligeså meget om at skabe spræl i København, skriver Nyhedsavisen.

- Det vil sætte mere kulør på byen - og det koster stort set ingen penge. Jeg håber, at vi kan få forslaget stillet inden sommerferien, og så vil vi stille og roligt gå i gang med at sætte de nye skilte op - for eksempel, når der alligevel skal udskiftes lyssignaler. Og med tiden kan vil måske føje nye symboler til, siger Manu Sareen.
I Odense står og går H. C. Andersen, og det har inspireret en dreng i Fredericia til at foreslå landsoldaten som lyssignal.
I Odense står og går H. C. Andersen, og det har inspireret en dreng i Fredericia til at foreslå landsoldaten som lyssignal.

Fru Gåmand

Det københavnske kønsskifte på lyssignalerne kommer efter at svenske kvinder i sidste måned fik tilsvarende muligheder, da regeringen i Stockholm af hensyn til ligestillingen besluttede, at der fra årsskiftet også skal kunne sættes et damesignal op ved fodgængerovergange i Sverige.

I Sverige kaldes signalet "Fru Gåmand" og skal enten sættes op alene eller sammen med et "Hr. Gåmand"-signal. Beslutningen er taget, efter at flere kommuner i ligestillingens navn allerede er begyndt at sætte gådame-signaler op i strid med nabolandets daværende vejskilteordning.

Regeringen har givet Vägverket frem til oktober til at designe en gådame-signal, som så skal være færdig til at sættes op efter nytår.

H.C. i Odense

Også herhjemme er der akutte eksempler på selvbestaltede og fantasifulde trafiklys i strid med reglerne. Således har hverken Frederica eller Odense Kommune fået tilladelse af Vejdirektoratet til at sætte Den Tapre Landsoldat eller H.C. Andersen på trafiklysene. Men det vil de nu få gjort, skriver Nyhedsavisen.

For to uger siden skiftede Fredericia alle røde og grønne lyssignaler ved fodgængerovergange i den indre by ud med landsoldaten med gevær. Det skete, fordi 11-årige Magnus Holm havde været på besøg i Odense og set, at byen havde H.C. Andersen på sine trafiklys. Og så foreslog drengen Fredericias borgmester Uffe Steiner Jensen (S) at ændre byens trafiklys.

På tirsdag kan Magnus Holm i øvrigt invitere sine kammerater i 4. klasse på Treldevejs Skolen på en tur - som belønning for trafiklysforslaget.

- Jeg kan ikke lige huske, hvad landsoldaten gjorde for Fredericia, men jeg synes han ser sej ud, har Magnus Holm tidligere sagt til Fredericia Dagblad.

I Tyskland er den lille kække Ampelmann - kendt fra lyssignalerne i det tidligere Østtyskland - nærmest blevet en kultfigur. Efter murens fald var han tæt på at blive aflivet og erstattet med standardiseringer, men i dag værnes der om ham, og han får stadig får lov til at gå over gaden med sin hat og hånden fremme.

(ritzau)

Lyssignaler på vej mod kønsskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce