Lys forude for trængte uddannelser

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) lagde op til debat om de såkaldte velfærdsuddannelser på Sorømødet.
Foto: Nils mogensen svalebøg

Lys forude for trængte uddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undervisningsministeren tror på, at de nye professionshøjskoler med større faglighed og vekselvirkning mellem teori og praksis kan vende negativ udvikling

De nye professionshøjskoler skal spille en nøglerolle, når det drejer sig om at vende de seneste års negative udvikling og trække flere studerende til de såkaldte velfærdsuddannelser som lærer, pædagog og sygeplejerske.

Det var et af budskaberne i undervisningsminister Bertel Haarders (V) tale, da han i går åbnede det årlige Sorø-møde på Sorø Akademi.

- Professionshøjskolerne kan tilrettelægge uddannelser af en helt særlig karakter med tæt kontakt mellem uddannelsesstedet og de arbejdspladser, som de studerende skal ud på. Uddannelserne skal være praksisnære, sagde ministeren.

Samtidig understregede Haarder, at der er tale om videregående uddannelser, som også sikrer de studerende et grundigt indblik i deres dags teori og metode.

En skolerevolution

Næsten 100 uddannelsesinstitutioner blev ved årsskiftet slået sammen til otte enheder under betegnelsen professionshøjskoler.

Ministeren omtalte ændringerne som en af de største uddannelsesrevolutioner, der har fundet sted i Danmark, idet den omfatter over 60.000 studerende og 6000 undervisere.

Den ny struktur har blandt andet "opslugt" de forskellige CVU'er (centre for videregående uddannelse), således at professionshøjskolerne også står med det overordnede ansvar for uddannelserne til bl.a. diplomingeniør, finansøkonom, fysioterapeut og jordemor.

Hele denne vifte af uddannelser, der er rettet mod både det offentlige og det private arbejdsmarked, fylder dagsordenen for årets Sorø-møde under overskriften "Praksis, arbejdsmarked og internationalisering".

Bedre end deres rygte

Bertel Haarder slog til lyd for, at de såkaldte velfærdsuddannelser er populære blandt de studerende og fastslog, at løn- og arbejdsvilkårene som eksempelvis sygeplejerske og pædagog er "langt bedre, end det er fremgået af den overdrevne agitation under overenskomstforhandlingerne".

Mødet i Sorø samler repræsentanter for uddannelsessystemet, den politiske verden og erhvervslivet.

Ministeren runder arrangementet af i aften.

(ritzau)

Lys forude for trængte uddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce