Lykketoft vil ændre kommunalreformen


Lykketoft vil ændre kommunalreformen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REFORMPLANER: Hvis S kommer til magten, vil kommunalrefomen blive ændret markant
Kampen om strukturen er langt fra slut, når regeringen og Dansk Folkeparti i løbet af foråret lægger de sidste brikker i det store kommunale puslespil.

Hvis Socialdemokraterne kommer til magten efter næste valg, vil partiformand Mogens Lykketoft ændre indholdet af reformen på seks væsentlige områder.

Det betyder blandt andet, at regionerne skal have lov til at udskrive skat. Til gengæld skal de overtage en række sociale opgaver, som i det nuværende forlig er lagt ud i kommunerne. Regionernes opgaver retter sig mod udsatte børn, handicappede og misbrugere, og de miljøopgaver, der i dag ligger hos amterne.

Derudover skal regionerne også tage sig af jobskabelse og erhvervsudvikling, mens det overordnede ansvar for at få ledige i arbejde havner hos staten. Som en sidste ting skal udligningsmodellen, der skal fordele goderne mellem kommunerne, gåes efter i sømmene.

Alt i alt betyder den socialdemokratiske strukturplan, at regionerne får flere opgaver og større råderum.

R er positiv

Socialdemokraternes faste partner, Det Radikale Venstre, bakker op om forslaget.

Kommunalordfører Mar-grethe Vestager kalder ændringerne "nødvendige" og afviser, at der er tale om en omstrukturering af de nuværende amter.

- Der sker noget med vores demokrati, hvis de folkevalgte i regionerne ikke har mulighed for at udskrive skat og dermed ikke har ansvar for økonomien. Hvem er det så egentlig, borgerne skal gå til, hvis de ikke mener, at sygehusopgaven bliver udført ordentligt? Hvem har ansvaret? spørger hun.

I Kommunernes Landsforening er modtagelsen mere kølig. Udsigten til måske at skulle tilpasse sig et nyt sæt kommunale spilleregler efter et valg er ikke populær, men foreløbig får det ingen betydning for arbejdet i kommunerne, fortæller KL's formand, Eigil W. Rasmussen.

- Det er trist, at parterne ikke kunne blive enige ved forhandlingerne i foråret. Det havde givet mere ro til at gennemføre de nødvendige ting. Men det eneste, vi kan gøre i kommunerne, er, at rette os ind efter det, vi ved, der er et flertal for nemlig, at man vil lovgive sådan, som det fremgår af aftalen fra juni. Og det gør vi så, siger han.

Nye grænser

I forslaget fra Mogens Lykketoft er der ikke umiddelbart lagt op til at ændre på de geografiske skæl, men han vil ikke afvise, at det kan ske.

- Hvis regeringen skifter inden for de næste par måneder, så kan der ske ændringer. Men det er jo desværre en anden situation, hvis vi først får et regeringsskifte op til valget til nye regioner og nye kommuner. Så er inddelingen straks sværere at ændre.

Lykketoft vil ændre kommunalreformen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce