Lykketoft på vej mod magten


Lykketoft på vej mod magten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRATEGI:Socialdemokraterne vil vinde næste folketingsvalg ved primært at fokusere på beskæftigelsen
"Vore modstandere erobrede klart mediedagsordenen med deres temaer og deres vinkler".

Sådan lød det blandt andet, da den daværende politiske ordfører for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft, i kølvandet på sit partis smertelige valgnederlag i november 2001 leverede et bidrag til bogen "Exit Nyrup".

Lykketofts indlæg bar overskriften "Eftertænksomhed" og var dels præget af selvransagelse oven på ni år i regering, dels af en forurettethed over den måde, som Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkepartis vandt magten på:

"Jeg kan ikke komme i tanke om noget parti i Vesteuropa, der har fået så mange valgbank på baggrund af en så fremgangsrig samfundsudvikling som det danske Socialdemokrati den 20. november," skrev Mogens Lykketoft.

Systemskiftet

For første gang i 73 år var Socialdemokratiet ikke længere det største parti i Folketinget. Omfanget af nederlaget fik politiske kommentatorer til at varsle et muligt fundamentalt og mangeårigt systemskifte i dansk politik.

Om aftenen den 20. november 2001 festede flokke af Venstrefolk for Danmarks nye statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), på Færgen Sjælland.

Meget er sket siden. Mogens Lykketoft er blevet formand for Socialdemokratiet, der i dag har skiftet navnet ud med det mere mundrette og succesklingende "Socialdemokraterne".

Den tidligere skatte-, finans- og udenrigsminister har udadtil fået bilagt stridighederne mellem Auken- og Nyrup-fløj - og sidstnævnte er skrumpet ind, fordi Poul Nyrup Rasmussen himself og EU-ordfører Henrik Dam Kristensen er blevet eksporteret til Unionen.

Tiden i opposition har givet både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre lejlighed til at børste regerings-støvet af sig. De to partier har lagt hver sin strategi frem mod næste folketingsvalg, og Socialdemokraternes pæne meningsmålinger piller lidt efter lidt sandsynligheden ud af et borgerligt tusindårsrige.

Drejebogen

Da Mogens Lykketoft en sommerdag på sit kontor på 2. sal på Christiansborg bliver bedt om at beskrive, hvordan Socialdemokraternes drejebog ser ud i det næste halve år, svarer han:

- Vi vil systematisk forfølge den dagsorden, som vi lagde ud allerede på kongressen sidste år: Hvad skal Danmark leve af? Hvad skal danskerne arbejde med? Hvordan skaber vi den beskæftigelse, som kan være med til at dementere alle mørkemændenes og grædekonernes påstande om, at vi ikke har råd til velfærds-samfundet i det 21. århundrede.

Det handler altså stadig om beskæftigelsen. "Stadig" fordi beskæftigelsen netop er det tema, som Socialdemokraterne mest energisk har forfulgt igennem de sidste to og et halvt år. Partiet har kritiseret VK-regeringen for at se passivt til arbejdsløshedstallenes himmelflugt.

Og end ikke forårspakkens skattelettelser fik kritikken fra Lykketoft og Co. til at forstumme.

Bestikkelsespakken

- Jeg tror, at det er en stor skuffelse for regeringen, at selv om de har lukket 10 milliarder kroner ud i ekstra forbrug med den store bestikkelsespakke, så er vælgerne ikke strømmet til. Vælgerne har gennemskuet, at hensigten mere var at få dem til at stemme på Venstre end at gavne beskæftigelsen, siger Mogens Lykketoft.

Socialdemokraterne har igennem længere tid brugt ledighedsstatistikkerne som bevis på, at VK's politik var forfejlet. Nu mener de fleste økonomer, at ledighedstallene er toppet, og at opsvinget er på vej. Derfor vil partiet ifølge Ritzaus oplysninger flytte fokus en smule og fremover koncentrere sig mindre om statistikkerne og mere om regeringens generelle politik på området. Mogens Lykketoft siger:

- Vores politiske dagsorden handler om beskæftigelse. Men ikke bare om de månedlige arbejdsløshedstal. Vores kritik er, at det er meget svært at give så mange penge ud og få så lidt for det i dansk beskæftigelse. Vi vil investere i fremtid, i uddannelse hele vejen igennem fra folkeskolerne til efteruddannelserne.

Det handler altså også om globaliseringen. Og om hvad politikerne kan gøre for at erstatte de job, der forsvinder ud til andre verdensdele.

Trumfkortet

- Hvis vi ikke har det perspektiv foran os, risikerer vi at blive tabere i det globale spil. Der er en omfattende og langsigtet indsats, hvor blikket ikke skal være rettet på næste valg, men på næste generation. Det kræver en stærk samfundsmæssig prioritering, siger Mogens Lykketoft og tilføjer, at "VK-regeringen har skåret ned på uddannelsesindholdet i arbejdsmarkedspolitikken, som jo var den største succeshistorie i 1990'erne".

I den socialdemokratiske folketingsgruppe er de fleste opmærksomme på styrkeforholdet i den kommende valg-kamp.

- Vores trumfkort er beskæftigelse og struktur. Regeringens er, at den kan så tvivl om, hvad der sker med skat og udlændinge, hvis SR kommer til magten. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Ellers går det galt, siger et socialdemokratisk folketingsmedlem.

Internt i partiet har Mogens Lykketoft fået ro. I al fald er de store spørgsmål om magtforholdet i gruppen udskudt til efter næste valg, hvor udfaldet vil afgøre, hvad der så skal ske. Udlændingepolitikken er dog en evig kilde til diskussion i partiet, og mens Mogens Lykketoft i juli ferierede i Mongoliet og Kina, fik de kendte fløje lejlighed til at fare i totterne på hinanden med krav om at bevare eller afskaffe den såkaldte 24-årsregel.

Svend Auken vil have den sat ned til 21 år. Karen Jespersen vil bevare den på 24. Udlændingeordfører Anne-Marie Meldgaard forstod dog igen at spænde over begge fløje, da hun kommenterede debatten.

- Reglen er ikke smuk. Men bare ét tvangsægteskab er ét for meget, sagde hun.

Denne diskrete afstandtagen kan på et senere tidspunkt give Socialdemokraterne spillerum til at komme op med en "bedre løsning" sammen med De Radikale.

Mens S og R har opgivet at nå til fuld enighed på udlændingeområdet, har partierne fundet sammen om et såkaldt klogt skattestop.

Budskabet

Efter en finpudsning ventes det at blive præsenteret senere i denne måned.

- Det enkle budskab er: Vi vil ikke øge skatter og afgifters vægt på danskernes budget, siger Mogens Lykketoft.

S og R har besluttet at blive enige om det fælles skattestop - men derudover er det ikke meningen, at de to partier skal gå til valg på den samme skattepolitik.

For Socialdemokraterne vil det næste halve år altså handle om beskæftigelsen. Og om globaliseringen. Og om skatten. Og strukturen. Og om partiets syv punkter, heriblandt 3000 flere lærere og max-takst på 1000 kroner for at få passet sine børn i daginstitutionerne.

- Vi vil huske regeringen på dens løfter, når det gælder sygehuse og ældreomsorg. Og det gælder for os om at fastholde en miljødagsorden. For på det område er der stort set kun er sket tilbageskridt under denne regering. Alt det vil være vores dagsorden i det næste halve år, som det har været det igennem lang tid, siger Mogens Lykketoft.

Spørgsmålet er, om det er nok til at vriste magten ud af hænderne på statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Lykketoft på vej mod magten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce