Lungekræft overleves bedst i Vestdanmark


Lungekræft overleves bedst i Vestdanmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chancen for at overleve lungekræft er væsentligt bedre i det østlige Danmark end i Vestdanmark. Større og mere effektive afdelinger i øst er forklaringen.

Risikoen for at dø af lungekræft er 13-15 procent højere for patienter, der bliver behandlet i Vestdanmark i forhold til Østdanmark. Det viser nye tal fra Det Nationale Indikator Projekt (NIP) ifølge cancer.dk

Forklaringen kan være, at udredningen af sygdommen i Østdanmark er samlet på færre, større afdelinger og derfor er mere præcis.

40 procent af de lungekræftpatienter, der bliver opereret på Rigshospitalet, er i live fem år efter, at diagnosen blev stillet. På Aalborg Sygehus er det kun 33 procent.

Tallene viser, at sandsynligheden for at få fjernet al kræften ved en operation er 30 procent større, hvis udredningen foregår på en stor afdeling. Derimod er der 30 procent større risiko for forkert stadieinddeling på en mindre afdeling. Dermed burde op til 20 procent ikke have været opereret.

- Lav volumen er problematisk. Man har organiseret sig i nogle større enheder i Østdanmark og har adgang til bedre teknologi, siger Torben Palshof, overlæge på Århus Universitetshospital og formand for NIP-lungecancer.

For dårlig udredning betyder i nogle tilfælde for mange unødige operationer. Hos 20 procent af de opererede patienter er sygdommen typisk mere udbredt end vurderet før operationen. Det gælder især i Region Nordjylland og Midtjylland og især på mindre afdelinger.

- Ingen bestrider resultaterne, og der er enighed om forklaringerne. Det svære er at gøre noget ved det hurtigt. Men det bør ikke fortsat være sådan, at man skal bo i Østdanmark for at få den bedste behandling, siger Torben Palshof.

Lungekræft overleves bedst i Vestdanmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce