Lugten af død i Bang Muau


Lugten af død i Bang Muau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HEDT: Fynbo arbejder blandt bunker af lig i forrådnelse, men heden er det værste, mener han

- Det bliver en luksus at få rindende vand.

Ordene kommer fra den odenseanske retsmediciner Peter Thiis Knudsen. Selv om vandhaner med rent vand er et beskedent ønske, når man håndterer forrådnede og oppustede lige i 35-40 graders varme, så er det først nu blevet en realitet.

Efter nogle problemer med at skaffe arbejdsstationer nok er identifikationen af de mange ofre for flodbølgen nu samlet Yan Yao i det nordlige Khao Lak-område i Thailand.

- Forholdene her er langt bedre end i Bang Muau, hvor vi hidtil har arbejdet. Det nye sted er australsk ledet, og det virker meget velorganiseret, siger Peter Thiis Knudsen, selv om han mener, at flytningen af ligene fra Bang Muau til Yan Yao kunne være planlagt bedre.

- Vi kommer nu til at arbejde i rigtige bygninger eller telte, hvor der er aircondition, siger han.

Tøris på ligene

Hidtil er arbejdet foregået under åben himmel, hvor ligene er blevet slæbt op på træborde i skyggen af nogle træer. Her har Thiis Knudsen og hans kolleger så forsøgt at finde kendetegn, der kan pege på, hvem de opløste menneskekroppe er.

Arbejdet med at identificere ligene er vanskeligt, fordi de er gået i forrådnelse. Det betyder for eksempel, at man ikke kan tage fingeraftryk, ligesom det også kan være svært at se tatoveringer og ar på huden. De døde menneskekroppe er mørknede, og man kan ikke en gang bestemme et ligs race.

- Det er umuligt at standse forrådnelsen, men der bliver hældt tøris på ligene som et forsøg på at forsinke processen, siger Peter Thiis Knudsen.

Obduktioner er der ikke tid til, når bunkerne af lig skal identificeres, men retsmedicinerne kigger efter ydre kendetegn.

- Vi kigger efter fingerringe, smykker eller andre effekter, ligesom vi måske kan se kendetegn på huden. Der bliver også udtaget en prøve til dna-test, siger Peter Thiis Knudsen.

Sortnede, oppustede lig i forrådnelse kan man måske forestille sig, hvis man anstrenger sig, men lugten kan Thiis Knudsen ikke beskrive:

Varme værre end lugten

- Det vil jeg helst undgå. Den kan ikke beskrives. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at den ikke er ubehagelig, men det er en af de ubehageligheder, som vi må prøve at abstrahere fra, siger Peter Thiis Knudsen.

- Jeg er jo vant til at arbejde med lig i forrådnelse. Dem finder man også i Odense, siger han.

- For mig er varmen det værste. Jeg er vant til at arbejde med lugten, men jeg er ikke vant til at arbejde i 35-40 graders fugtig varme. Der kan være andre, der har det nemmere med varmen, men som har det sværere med lugten, siger han.

Retsmedicinerne arbejder tæt sammen med tandlæger, som spiller en vigtig rolle. De medtagne ligs tænder er nemlig intakte, og her er ofte spor, som i for eksempel kan pege i retningen af, om den døde er vestlig turist eller lokal.

- De lokale tygger en slags nødder, som giver en speciel misfarvning af tænderne, siger Peter Thiis Knudsen.

Desuden peger dårlige og manglende tænder også i retningen af fattige lokale - og altså dermed ikke vestlige turister.

- Det tager mellem en halv og en hel time at undersøge hvert lig, siger han.

For at vinde tid begynder han så vidt muligt på det næste lig, mens tandlægen undersøger færdig.

- Vi kan dog ikke lave et supereffektivt samlebåndsarbejde. Det er vigtigt, at der er orden i papirerne, og det hele skal gøres efter den internationale Interpol-standard, siger han.

Frokostpausen

Som på man ge andre arbejdspladser er frokostpausen et højdepunkt i det hårde arbejde. IBang Muau foregår det med ligduften i næsebordene tæt på de primitive arbejdsborde.

- Man skal have noget at spise, og Thailænderne sørger godt for os. Vi får som regel nogle ganske stærkt krydrede risretter. Det skulle være godt med stærk mad i troperne - også i forhold til infektionsfare, siger han og betegner måltidet som betydeligt bedre end, hvis der lå en McDonalds i nærheden.

Også i frokostpausen venter der ny luksus, når danskerne i dag starter i Jan Lau. Her er et aflukket forplejningsområde, hvor man kan spise i fred og ro.

Arbejdet tæt på så stor menneskelig tragedie, tæt på barnelig, på kvindelig og på mandlig, hjemsøger ikke Thiis Knudsen.

- Jeg har ikke et hjerte af sten, og det gør da indtryk, men jeg bliver nødt til at holde en professionel distance. Det hjælper nok også, at jeg ikke har et personligt forhold til de lig, vi identificerer, siger han.

Efter en lang arbejdsdag, en lang bustur, et langt bad og lange møder på hotellet i Phuket, lægger Peter Thiis Knudsen hovedet på puden klokken 23 i sit hotelværelse. Og der er ikke mareridtsscener i drømmenes teater.

- Jeg sover fortræffeligt efter sådan en hård arbejdsdag.

Lugten af død i Bang Muau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce