Politikere fra Region Syddanmark har aldrig før rejst så meget eller brugt så stort et beløb på betalte studieture som i 2015. Turene er blandt andet gået over Atlanterhavet, men målet er ikke at komme så langt væk som muligt, men at få noget med hjem, der giver mening. Det fortæller regionsrådsformand Stephanie Lose (V)

Hvorfor er det nødvendigt for politikere at rejse på studieture?

- Helt overordnet lever vi i en global verden, hvor internationale udviklingstendenser også er vigtige for os. Derfor er formålet både at få noget indledende inspiration til, hvor vi kan gøre tingene anderledes, og så er det heldigvis også sådan i mange tilfælde, at man kommer hjem med nogle helt konkrete ting. For eksempel har vi hele testcentret ude i Syddansk Sundhedsinnovation, hvor man bygger modeller af sygehuset, før man bygger det og kan teste, hvordan patienterne og personalet befinder sig. Det er et helt konkret produkt af en studietur til USA for en del år tilbage.

Hvor vigtigt er det, at studieturene i sidste ende kommer borgerne til gode?

- Det er da helt afgørende. Jeg tror ikke, at der er nogen, der betragter det som en fornøjelsestur. Hvis vi ikke tror, at vi kan få noget med hjem, der giver mening, så er der ikke nogen grund til at tage ud.

Hvad får borgerne ud af, at politikerne rejser til Canada og USA?

- Hvis man lavede en eller anden regel om, at man ikke måtte rejse langt væk eller til et andet kontinent eller sådan noget, så ville det styrende jo ikke være, om der var noget, der var værd at se på. Der skal ikke være noget selvstændigt mål om at rejse så langt væk som muligt, men der skal være et mål om at rejse hen, hvor der er noget at se på. At Innovationsudvalget tager til Silicon Valley, synes jeg sådan set giver rigtigt god mening.

Siden 2008 har der været fire ture til Guangdong i Kina. Hvad får regionen ud af sådan nogle ture?

- Lige præcis med Kina har vi jo haft en samarbejdsaftale med dem, som vi overtog fra Fyns Amt. Når vi gør noget internationalt, skal det også give mening. Derfor har vi også stoppet vores samarbejdsaftaler med Malopolska-regionen i Polen og en region i Tjekkiet, fordi der fik vi ikke rigtigt noget ud af det. Til gengæld har man så valgt at videreføre aftalen med den kinesiske provins ud fra en betragtning af, at samarbejdet her havde at gøre med nogle af de ting, vi selv arbejder med. Det handler om sundhed, velfærdsteknologi, energi, bæredygtighed og turisme. Så kan man spørge om, hvor mange af sådan nogle besøg, der bør være. Jeg er selv ny, så det vil jeg helst ikke sætte tal på. Men jeg mener selvfølgelig ikke, at man skal lave flere besøg end nødvendigt for at opretholde samarbejdet.

Der har ikke før været brugt så stort et beløb på studieturene som i 2015. Mener du, at man bør sætte en form for grænse for, hvor meget der må bruges om året på rejserne?

- Jeg synes, at vi selvfølgelig skal have en meget sund og fornuftig respekt for, at det er skatteborgernes penge, der bliver brugt. Omvendt mener jeg, at nogle meget strikse regler om beløbet hurtigt kan føre til, at det kan komme til at handle om bare at komme af sted i stedet for, at det handler om, hvad man har behov for at se. Det afgørende for mig er, at man kan bruge det, man får med hjem, til at udvikle regionen.

Mener du, at det er rimeligt at bruge op mod 30.000 kroner pr. deltager på en studietur?

- Jeg synes i hvert fald, at man så skal være helt sikker på, at det er nødvendigt og at man får det udbytte med sig hjem, som man går efter.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
1
Læsernes dom: - Nedlæg regionerne

Læsernes dom: - Nedlæg regionerne

20
Region sætter rejserekord: Syv studieture på ét år

Region sætter rejserekord: Syv studieture på ét år

Psykiatri og p-hus i op til seks etager