Sagen om regionens betaling af advokathjælp til tidligere regionsdirektør Mikkel Hemmingsen illustrerer meget af det, som regionen gerne skal undgå i fremtiden.

Regionsrådsformand Stephanie Lose lægger ikke skjul på, at hun er godt og grundigt træt af, at Region Syddanmark nu endnu engang havner i medierne med en sag, der handler om forkert brug af offentlige midler.

- Det er en træls sag. Det er netop sådan noget her, som vi har sagt, at vi skal have nogle procedurer for, så de ikke kan ske, siger Stephanie Lose.

Hun peger samtidig på, at hendes egen forvaltning burde have reageret på regningen til Hemmingsens advokat, da sagen om advokatudgifterne til Jørgen Vinding i forbindelse med konflikten mellem Mikkel Hemmingsen og Jens Elkjær kom frem i Fyens Stiftstidende i efteråret.

- Der er jo nogen, der har siddet og rodet i hele sagen, så jeg tror sådan set godt, at man har været klar over, at regningen var der. Og når man i forvejen har været opmærksom på denne her sag, burde det da have givet anledning til, at man havde kigget på, om der var andre ting, man skulle have tjekket af, når man nu var i gang.

At sagen kommer frem, fordi Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i den, er heller ikke noget, der vækker begejstring hos Lose.

- Det er klart, at vi skal blive meget bedre til at sørge for få tingene undersøgt, hvis der er noget, vi er i tvivl om. Og det skal vi være i stand til at gøre af egen drift.

Nye regler dæmmer op

Historien kommer nærmest samtidigt med, at regionen er på vej til at indføre nye, skærpede regler for tilsynet med udgifterne til direktionen - ikke mindst regionsdirektøren og regionsrådsformanden.

Stephanie Lose har da også store forhåbninger til, at den skærpede kontrol vil lue ud i de uheldige sager i regio-nen.

- Jeg er tryg ved, at de nye regler vil kunne dæmme op for sådan nogle sager. Både fordi, at vi har fået nogle meget klare retningslinjer for, hvad vi skal gøre, når der dukker sådan nogle sager op, men også fordi, at vi jo lægger op til en helt anden form for afrapportering i de udgifter, der er i forhold til formanden og direktionen. Vi har kun en interesse i at forhindre, at sådan noget sker og i det hele taget være så åbne som muligt om, hvad det er vi går og bruger penge på, siger Stephanie Lose.

- Vi skal finde balancen

I forbindelse med sagen om advokatregningen til Jørgen Vinding på 827.000 kroner, sagde Stephanie Lose selv, at hun aldrig ville have gjort som sin partifælle og forgænger Carl Holst og bestilt hjælp til at mægle i en konflikt mellem to topdirektører i regionen.

Det betyder dog ikke, at regionen helt skal holde op med at bruge penge på hjælpe udefra, når opgaven kræver det, fortæller Lose.

- I ambulancesagen bruger vi jo Kammeradvokaten som rådgiver. Det gør vi fordi, at de har nogle kompetencer som vi skal bruge og som vi ikke har i huset. Modsat vælger vi nu at holde vores budgetseminar og vores nytårskur hjemme i Regionshuset, fordi jeg ikke kan se, hvilken merværdi vi får ud af at holde det et andet sted. Det betyder ikke, at vi ikke kan komme til at skulle holde en konference ude af huset. Men så må man bare stå ved det og være klar til at forklare, hvorfor vi ikke har kunnet holde det i huset, siger Stephanie Lose og slutter:

- Det der ikke kan forklares, kan ikke forsvares. Tingene skal give mening.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.