Lomborg kritiserer grønne løfter

Bjørn Lomborg.

Lomborg kritiserer grønne løfter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimaforsker Bjørn Lomborg savner mod til at vælge fra i bæredygtighedsløfter fra Odense og Middelfart kommuner.

Onsdag underskriver Odense og Middelfart som de første kommuner på Fyn en række bæredygtighedsløfter, Aalborg Commitments, som over 500 europæiske byer allerede har tilsluttet sig.

For Odense er begivenheden kulminationen på den store bæredygtighedskonference med hundredevis af politikere og forskere fra Norden, som finder sted i byen fra mandag til onsdag. Underskrivelsen kommer i forlængelse af en spritny miljøpolitik, der skal gøre Odense til Danmarks grønneste by inden 2017.

Klimaforsker Bjørn Lomborg opfordrer dog til ikke at gå i selvsving. Han savner i den grad prioritering i de mange løfter i Aalborg Commitments.

- Det nytter ikke noget bare at sige, at ting er gode, og nu gør vi det hele, siger Bjørn Lomborg.

Skåltale

Med underskrivelsen af dokumentet forpligter Odense sig til 10 principper, der spænder fra at bekæmpe drivhusgasser og fattigdom, samt bevare kulturarven, dyrelivet og kommunens grønne arealer. Netop de mange løfter på en gang skaber uklarhed, mener klimaforskeren.

- Hvis man lader være med at tage stilling til, hvor gode nogle ting er i forhold til alle de andre ting, som også er væsentlige, så forbliver det mest enten en uforpligtende skåltale eller en måde at undlade at diskutere, hvorfor det nu lige var, at økologi er bedre end flere pædagoger i børnehaverne, siger han.

Morten Rettig, direktør i Cogita, rådgiver til daglig danske kommuner i bæredygtighed. Han mener modsat Lomborg, at underskrivelsen af Aalborg Commitments er et vigtigt skridt.

- Det er i europæisk sammenhæng den officielt anerkendte erklæring, hvor byer forpligter sig i forhold til miljø og bæredygtighed, siger han og slår samtidig fast, at de enkelte byer skal følge op med deres egne miljøpolitikker, ligesom Odense har gjort for nylig, hvor de foretager prioriteringer.

- I værste fald kan man forestille sig byer, der underskriver, uden at der sker mere. Men man udstiller sig i en gabestok overfor medier og befolkning, hvis man ikke lever op til det, man har lovet, og derfor sender det et kraftigt politisk signal, siger Morten Rettig.

Bjørn Lomborg ville foretrække et dokument med både til- og fravalg.

- Det ville være bedre, hvis man stillede nogle klare mål og samtidig klart sagde, hvad det så er, at vi ikke skal gøre, siger Lomborg.

Lomborg kritiserer grønne løfter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce