Gorilla Park ved Stenstrup på Sydfyn har fået LAG-midler i to omgange. Parken har nu 36 ansatte på Fyn og i Vejle

Stenstrup: Det kan være lidt af en balancegang at etablere en virksomhed på landet.

Det kan Anders Ulrich, der for fem år siden åbnede Gorilla Park ved Stensgård, tale med om.

Han er en af de virksomheder, der for fem år siden blev tildelt godt 400.000 støttekroner fra den lokale LAG-bestyrelse, og han er ikke i tvivl om, at pengene gjorde en forskel.

Til gavn på landet

LAG står for Lokale Aktions Grupper og er foreninger, som skaber udvikling i landdistrikterne ved at uddele tilskudsmidler til projekter, der fremmer erhverv, beskæftigelse og turisme.

Pengene til LAG kommer fra Landdistriktsprogrammet. Her er afsat 9,3 milliarder kroner til en syvårig periode fra 2014 til 2020. 6,8 af de 9,3 milliarder kommer fra EU.

Størstedelen af Landdistrikts­ puljen går til miljø og landbrug, mens en lille del har været øremærket LAG.

I 2015 har LAG-systemet uddelt 90 millioner kroner. Beløbet reduceres med 30 procent til cirka 63 millioner kroner.

På Fyn betyder reduktionen, at LAG-midlerne omtrent falder fra 15,9 til 11,1 millioner kroner.

- Det var en kæmpe udfordring at etablere en forlystelsespark i et område med relativt begrænset adgang. Først og fremmest var det svært at blive kendt. Men da det viste sig, at den lokale LAG-bestyrelse (Lokale Aktions Grupper) var villige til at tage en del af risikoen betød det, at vi kunne give den en ekstra skalle på markedsføringen, og det er helt sikkert medvirkende årsag til, at det lykkedes, siger Anders Ulrich.

Gorilla Park i Svendborg ligger et stykke uden for alfar-vej gemt væk i den frodige natur på familiegodset Skjoldemose. Her har Anders Ulrich og hans fætter Lars Ulrich skabt en 2,7 kilometer lang klatrebane højt oppe i løvtræerne og med en mageløs udsigt over sydfyn.

Men en flot udsigt sælger ikke billetter alene.

- Brake even for os lå ved 10.000 gæster, og de kommer jo ikke bare ved et knips, som Anders Ulrich siger.

LAG-midlerne indgød mod

Han har nu 36 ansatte på lønningslisten og har udvidet forretningen med en Gorilla Park i Vejle. Cirka halvdelen af medarbejderne er på Fyn.

2015 bliver første år med overskud, håber Anders Ulrich, der ikke har de endelige regnskabstal endnu.

Anders Ulrich og hans fætter var fast besluttede på at føre deres idé ud i livet for fem år siden, og de var også gået i gang, selv om de ikke have fået LAG-midler.

- Men LAG-midlerne har i høj grad medvirkende årsag til, at vi har turdet placere en forlystelsespark der, hvor vi gjorde. I dag, hvor vi har parker både i Stenstrup og i Vejle, kan vi jo se, hvor stor forskel, der er på at etablere på landet og et sted som i Vejle fem minutter fra byen og med et bedre opland. Business-casen var en helt anden fra begyndelsen i Vejle, bemærker Anders Ulrich.

Svaghed for Stenstrup

Selv om Gorilla Park i Stenstrup på Fyn har flere år på bagen, er antallet af gæster allerede højere i Vejle end på Fyn.

Alligevel føler virksomhedsejeren en særlig glæde ved, at parken i Stenstrup også løber rundt.

- Det glæder mig, at det øvrige lokalsamfund også får noget ud af vores tilstedeværelse. Nu er vi jo oppe på 10.000 gæster, og især i sommerferierne er vi et rigtig populært udflugtsmål og en populær arbejdsplads. Vi kan også se, at campingpladserne er glade for sådan nogle som os. For dem kan et godt udfulgtsmål betyde, at campinggæsterne bliver en dag mere, og så bliver der lagt flere penge i området til gavn for alle.

- Mange gæster i Gorilla Park spørger også til restauranter og bed and breakfast. LAG midlerne er ikke kun givet godt ud hos os. Også i andet og tredje led har det en gavnlig virkning på lokalsamfundet, siger Anders Ulrich.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle

Regeringen beskærer vækstmotor

Til gavn på landet

Regeringen beskærer vækstmotor