Løkkes store økonomiske udfordringer

Der venter Lars Løkke og hans nye regering store udfordringer i den nærmeste fremtid.
Foto: © Peter Leth-Larsen/Fyens Stiftstidende

Løkkes store økonomiske udfordringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store økonomiske udfordringer for Løkkes nye regering. Statens underskud skal bringes ned.

Der skal andre boller på den økonomiske suppe. Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye regering står for nogle store udfordringer med at få genoprettet dansk økonomi efter den store internationale recession. Men ikke mindst med at sikre økonomien i fremtiden, hvor et stort antal danskere pensioneres og udgifterne bliver større. Det siger cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.

- De øjeblikkelige problemer med underskud på de offentlige finanser, som skal bringes ned under EU-kravet på tre procent af bruttonationalproduktet, synes at være i den overkommelige ende i forhold til den demografiske udvikling. Her er udfordringerne langt større, siger Helge J. Pedersen.

Cheføkonomen henviser dermed til, at 10-15 år ud i fremtiden er der langt flere ældre danskere på pension, som vil belaste de offentlige udgifter til pleje og sundhed, men færre til at betale til dem.

- Det er en opgave, der skal tages hul på nu, fordi det handler om strukturpolitik. Og her kommer man ikke uden om, at en hurtigere udfasning af efterlønnen, senere folkepensionsalder og en halvering af dagpengeperioden er effektive redskaber, siger Helge J. Pedersen.

Han peger desuden på, at en række velfærdsgoder som den automatiske ældrecheck og børnecheck bør sættes under luppen samtidig med, at der kan indføres mere brugerbetaling. For højere skatter er ikke vejen frem i en globaliseret verden.

- Selv om målinger viser, at danskerne er parate til at betale mere i skat, er det ikke vejen frem, hvis lysten til at arbejde skal stimuleres, siger Helge J. Pedersen.

På den korte bane er regeringens vigtigste opgave at skabe økonomisk vækst, så ledighedskurven knækker, en plan for hvordan underskuddet - der ventes at lande på 96 milliarder i år - skal bekæmpes. Det bør vel at mærke være uden en voldsom hestekur for ikke at slå den spirende vækst i stykker.

Løkkes store økonomiske udfordringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce