Tirsdag indleder Disruptionrådet for første gang sit egentlige arbejde med at bevare og skabe arbejdspladser.

Disruptionrådets medlemmer besøgte mandag virksomheden QuickTube på Fyn. Den har investeret millioner i en ny 3D-rørlaserskærer.

I virksomheden er en maskinarbejder efteruddannet i at styre en af Nordens største 3D-laserskærere.

- Den her virksomhed repræsenterer den udfordring, som hele det danske samfund står overfor, nemlig at vi skal tage den nye teknologi i brug.

FAKTA: Løkkes Disruptionråd skal slå robotterne

Disruptionsrådet skal være med til at sikre, at Danmark bevarer arbejdspladser og et lige og rigt samfund, trods de store teknologiske omvæltninger der ventes i de kommende år.

Her er et overblik:

* Rådet har fået navnet: "Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid".

* Disruption er et begreb, der bruges til at beskrive, hvordan ny teknologi pludselig kan skabe store omvæltninger for ellers succesrige virksomheder og hele brancher med jobtab til følge.

* Fra VLAK-regeringen deltager otte ministre fra alle tre regeringspartier, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Kristian Jensen (V).

* Fagbevægelsen og arbejdsgiverne er repræsenteret med topfolk fra flere af de største organisationer.

* Store virksomheder som Microsoft, Mærsk og Danske Bank samt små iværksættere og Dansk Ungdoms Fællesråd deltager i rådet.

* Rådet mødes løbende og skal spille sammen med regeringens konkrete initiativer i den kommende tid.

Kilde: Kommissorium for Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid.

- Vi skal gribe fremtiden på en måde, hvor alle kommer med, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, efter at Disruptionrådet har indledt sit egentlige arbejde.

Begrebet disruption bruges til at beskrive, hvordan eksempelvis ny teknologi pludselig kan skabe store forandringer for virksomheder eller brancher.

Efter to forberedende møder i rådet har medlemmerne denne gang taget fat på det egentlige arbejde med at bevare arbejdspladser og skabe plads til nye i ly af den teknologiske udvikling.

Regeringspartiet Liberal Alliance har kritiseret, at kørselstjenesten Uber endte med at måtte lade livet. Men statsministeren fremhæver behovet for at holde fast i den danske model.

- Jeg er ikke i tvivl om, at en af vores allerstørste konkurrencefordele i Danmark er vores arbejdsmarked. Den helt unikke balance mellem dynamik og tryghed, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren lægger vægt på, at rådet kommer rundt i hele landet. Det er baggrunden for, at mødet denne gang foregår i Nyborg på Fyn.

Han fremhæver, at selv om begrebet disruption kan være noget uhåndgribeligt, så har rådets arbejde allerede kastet konkret politik af sig. Han henviser til initiativer på regeringens finanslovsforslag og udspillet om deleøkonomi.

Mandag præsenterede regeringen et nyt udspil til en deleøkonomisk strategi. Det er en del af rådets samlede strategi, der præsenteres i slutningen af 2018, når rådet afslutter sit arbejde.

Rådet har lagt en arbejdsplan med fem temaer.

De handler om nye teknologier og forretningsmodeller, fremtidens kompetencer, frihandel og udenlandsk arbejdskraft, rammevilkår for virksomheder og iværksættere samt slutteligt fremtidens arbejdsmodel.

Den kalder statsministeren for "flexicurity 4,0". Den danske model er kendt ved, at det er nemt at hyre og fyre folk. Modellen bliver vigtig at holde fast i, så der fortsat er ordnede forhold, og så alle danskere får del i udviklingen.

- Hvordan kan vi holde fast i den styrke i en verden i forandring? Det er vigtigt, siger Lars Løkke Rasmussen.