Løkke om atomnedrustning: Nordkorea har tidligere brudt ord


Løkke om atomnedrustning: Nordkorea har tidligere brudt ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På et historisk topmøde har Nordkoreas leder og USA's præsident underskrevet et fælles dokument.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at mødet om en atomnedrustning i Nordkorea er et "diplomatisk gennembrud".

Det siger han i en skriftlig kommentar om mødet mellem USA's præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

- Det er overordentlig positivt, at det har været muligt at engagere det nordkoreanske styre i en dialog om nedrustning. Forhåbentlig er der tale om et første skridt mod skabelsen af en varig fred på Den Koreanske Halvø, siger Løkke.

Nordkoreas leder har tilkendegivet, at han vil gøre Den Koreanske Halvø "fuldstændig atomvåbenfri".

Det fremgår af den erklæring, som den nordkoreanske leder og USA's præsident har underskrevet tidligt tirsdag morgen dansk tid.

Statsministeren advarer om, at Nordkorea tidligere ikke har holdt ord, og at historien vidner om, at man skal være påpasselig.

- Nordkorea har tidligere indvilget i afrustning og ikke holdt ord. Derfor vil vi fra dansk side fortsat bidrage til det stærke internationale pres, der skal sikre, at Nordkorea lever op til aftalen.

- De internationale sanktioner mod Nordkorea og det hårde diplomatiske arbejde har leveret resultater. Tiden må vise, om dagens møde er det gennembrud, der rent faktisk kan lede frem til afrustning og fred, siger Løkke.

Erklæringen indeholder få detaljer om atomnedrustningen og de amerikanske garantier om sikkerhed, der loves til gengæld.

Trump uddybede senere på et pressemøde, at han forventer, at nedrustningen vil finde sted inden for meget kort tid.

Det fremgår ikke umiddelbart, om uafhængige aktører vil få adgang til det hermetisk lukkede land for at følge op på løfterne om en nedrustning.

Men Trump sagde, at processen bliver overvåget og verificeret. Det vil "involvere mange mennesker i Nordkorea", lød forklaringen.

Kim skulle have fortalt Trump, at Nordkorea har destrueret en fabrik, som blev brugt til at teste missiler.

Trump er blevet kritiseret for at holde et uformelt møde med Kim, hvor der ikke blev taget referat. Dermed kan de to ledere gå fra mødet og give forskellige indtryk af, hvad blev aftalt.

Kim kaldte mødet historisk og sagde, at de to lande nu lader fortid være fortid.

- Verden vil se en kæmpe forandring, sagde han ifølge en oversættelse.

Løkke om atomnedrustning: Nordkorea har tidligere brudt ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce