Løkke fastslår før samråd at kritikere har bevisbyrden

Lars Løkke Rasmussen til det årlige torskegilde i Thyborøn den 21. januar 2018. John Anker Hametner (til højre med glasset) er vært.

Løkke fastslår før samråd at kritikere har bevisbyrden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Medlemmer af Venstre har ikke stået i kø for at komme statsministeren til undsætning, siger kommentator.

Kritikerne har ansvaret for at løfte bevisbyrden, mener Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et samråd om statsministerens relation til kvotekonger - en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af fiskekvoterne.

På Twitter svarede statsministeren tirsdag en bruger, som Løkke mente insinuerede, at Løkke gav politisk indflydelse til gengæld for gaver.

- Du insinuerer, at min politik kan købes for penge (=korruption). Det har du - og ikke jeg - bevisbyrden for. Og det er ret alvorlige anklager, skrev statsministeren på det sociale medie.

Løkke har i et tidligere samråd kaldt det "ulækkert" og "uværdigt" at insinuere, at en relation skulle have indflydelse på Venstres politik med henvisning til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

Selv samme storfisker har givet Løkke en uges gratis brug af et sommerhus i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kroner i fødselsdagsgave ifølge Ekstra Bladet.

Hametner står i spidsen for det årlige nytårsgilde i Thyborøn, hvor der indsamles penge til LøkkeFonden, som statsministeren har stiftet og er tidligere formand for.

Løkke modtog gaven, før han blev statsminister, men indløste den i juli 2016, da han var statsminister. To måneder efter begyndte forhandlingerne om en ny fiskeriaftale, hvor et flertal i Folketinget pressede på for at få indgreb mod kvotekongerne.

Fiskeripakken blev i december vedtaget af et flertal i Folketinget uden om regeringen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) gav tirsdag deres støtte til statsministeren, hæfter en politisk kommentator sig ved.

- Det har været påfaldende, at Venstres ministerhold eller folketingsgruppe ikke ligefrem har stået i kø for at komme ham til undsætning. Formentlig fordi, at de nu har prøvet det et antal gange.

- Det er klart mit indtryk, at man langt inde i Venstre og langt inde i regeringen er dødhamrende trætte af denne sag, siger politisk kommentator Hans Engell.

Mandag kom det via Fødevarewatch frem, at Løkke i januar 2016 mødtes med en mindre kreds af fiskere og drøftede en presserende dagsorden i dansk fiskeri - nemlig bestanden af den største industrifisk, tobis.

FAKTA: Retningslinjer for modtagelse af gaver
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag i samråd for at redegøre for sin relation til storfiskere, efter at han har modtaget en uges gratis brug af et sommerhus i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kroner i fødselsdagsgave.

Bag gaven stod storfiskeren John-Anker Hametner. Efterfølgende har regulering af fiskekvoter stået højt på den politiske dagsorden.

Løkke modtog gaven, før han blev statsminister, men han indløste den først efter.

Et almindeligt medlem af Folketinget er ikke omfattet af reglerne for gaver til offentligt ansatte. Det er man derimod som minister.

Her kan du se en række retningslinjer, som de er formuleret i vejledningen "God adfærd i det offentlige":

* Hvad er giverens relation til det offentligt ansatte og den ansattes arbejdsplads?

* Er der tale om en gave eller en fordel, der tilbydes den ansatte i kraft af dennes stilling som offentligt ansat?

* Forventer giveren en modydelse fra den ansatte, eller kan en accept af gaven eller fordelen give en forventning herom?

* Har gaven eller fordelen en beskeden økonomisk værdi?

* Vil en accept af gaven eller fordelen kunne forstyrre den ansattes udførelse af sin pligt, for eksempel sætte den ansatte i en følelse af taknemmelighedsgæld?

* Kan der stilles spørgsmål ved den ansattes upartiskhed, hvis den ansatte modtager gaven eller fordelen?

Kilde: Moderniseringsstyrelsen.

Løkke fastslår før samråd at kritikere har bevisbyrden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce