Løkke: Danmark udfører mest offentlig forskning i OECD

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blander sig nu i opgøret om, hvorvidt dansk forskning får tildelt nok midler til at gå efter Nobelpriser. Ja, mener Løkke, der peger på, at Danmark er det land, der udfører mest offentlig forskning i OECD set i forhold til landets størrelse.

Løkke: Danmark udfører mest offentlig forskning i OECD

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens forskningsstrategi har udløst en strid om, hvorvidt Danmark bruger nok penge på forskning.

- Danmark er det land i OECD, der udfører mest offentlig forskning i forhold til vores størrelse.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som tirsdag fremlagde regeringens forskningsudspil på et pressemøde med deltagelse af udviklings- og forskningsminister Søren Pind (V).

Dermed går statsministeren nu ind i diskussionen om, hvorvidt regeringen opstiller mål om flere Nobelpriser uden at give universiteterne flere penge.

Den kritik har Socialdemokratiet rejst i kølvandet på strategien.

Lars Løkke Rasmussen siger, at regeringen vil fastholde et mål om at bruge 1,0 procent af bnp på forskning. Derfor stiger beløbet i kroner og øre i den kommende tid, hvor både regeringen og økonomer forventer vækst.

- Vi fører en økonomisk politik, der gør, at bnp øges år for år. Derfor kommer der også flere penge til forskning, siger Lars Løkke Rasmussen på pressemødet, der er transmitteret af TV2 News.

Statsministeren lægger vægt på, at Danmark er "et af få lande", der efterlever den såkaldte Barcelona-målsætning.

Den opstiller det mål, at der skal bruges 3,0 procent af bnp på forskning. Heraf skal 1,0 procent komme fra det offentlige budget.

- Toppen af dansk forskning skal op på Nobelpris-niveau. Der har vi været før, og er det lejlighedsvis endnu, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fremhæver, at den danske forsker Niels Ryberg Finsen fik den første Nobelpris i 1903. Men den sidste danske Nobelpris gik i 1997 til Jens Christian Skou i kemi.

Det er med andre ord 20 år siden, at danske forskere sidst har kunnet blandet sig i den absolutte top blandt prismodtagere.

- I fremtiden skal vi have flere som Finsen, Niels Bohr og Jens Christian Skou. Og så skal vi også gerne have nogle kvinder med, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen vil derfor etablere en såkaldt Nobel-pagt, som efter input fra universiteterne skal oprette flere særlige Nobelpris-centre.

Her skal forskerne have både "økonomien og den lange tidshorisont" til at gå efter guldet.

- Begge dele er nødvendige, hvis vi skal konkurrere med den absolut bedste internationale forskning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke: Danmark udfører mest offentlig forskning i OECD

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce