Løgne bliver selvopfyldende profetier


Løgne bliver selvopfyldende profetier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge ekspert er det ikke altid lige let at spotte en vandrehistorie, selv om de i store træk ligner hinanden.

Det kan være ualmindeligt svært at spotte en vandrehistorie, når den først lige rammer os.

For nok kan vi tænke, at den alligevel er lidt for fantastisk til at være sand. Men når vi får den samme historie fortalt for syvende gang, kan det straks være sværere at skelne eventyr fra virkelighed.

Derfor har ekspert i vandrehistorier, lektor ved SDU, Henrik Roesgaard Lassen heller ikke den helt store liste med gode råd til at genkende en vandrehistorie.

Men han anbefaler en ordentlig portion sund skepsis, når man igen bliver fortalt, hvordan små børn bliver kidnappet fra deres forældre i grænsehandler og forsøgt smuglet ud af landet.

- Man skal jo ikke gå gennem livet og tro på alt, hvad man hører. Især, hvis det er lidt for fantastisk. Som for eksempel hvordan personalet i sådan en grænsehandle i løbet af få sekunder kan afspærre hele butikken og måske tilmed parkeringspladsen, så bør man nok standse op engang dér og spørge sig selv, om det nu også kan være rigtigt, mener SDU-lektoren.

Politik i yderste konsekvens

Men jo flere gange, man hører sådan en vandrehistorie, desto større er sandsynligheden for, at det engang bliver sandt.

- Sandhed eksisterer socialt gennem samtaler med andre, og derfor bliver det farligt, fordi det før eller siden går i opfyldelse og får en effekt. Som myten om, at hunde eksploderer, når man kommer dem i mikrobølgeovenen - før eller siden vil nogen afprøve det, siger Henrik Roesgaard Lassen.

I yderste konsekvens kan vandrehistorierne gå hen og skabe politik, mener han.

- Hvis vi tror, der lurer noget ondt og væmmeligt syd for grænsen, så kan det i sidste ende blive til for eksempel DF-politik om at genindføre grænsebomme, som kommer til at koste os penge, fordi vi vil lukke det ude, siger Henrik Roesgaard Lassen.

Løgne bliver selvopfyldende profetier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce