Liget mangler: Historien om et muligt mord

Claus Stokholm Larsen er tidligere narkosmugler og er idømt 15 års fængsel for at have begået drabet på Henrik Haugberg Madsen. Foto: Dokumentarkompagniet

Liget mangler: Historien om et muligt mord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To mænd er idømt lange fængselsstraffe for et drab - hvor der imidlertid ikke er noget lig eller tekniske beviser. TV-serien "Et drab uden lig" dykker ned i historien om Henrik Haugberg Madsen, længere ned end politiet.

I et fængsel sidder to danske mænd. De har fået 13 og 15 år for at have begået et mord. Der er bare et problem:

Det er ikke noget lig. Ja, der er faktisk hverken tekniske spor eller andre håndgribelige beviser på, at Henrik Haugberg Madsen blev slået ihjel på Enø, som de to mænd blev dømt for. De er udelukkende dømt på vidneudsagn. Vel at mærke fra et farverigt galleri af vidner, der kunne have mindst lige så mange grunde til at ville se de to bag lås og slå som at bidrage til at frifinde dem. Og Bo Madsen og Claus Stokholm Larsen hævder begge hårdnakket at være udsat for et justitsmord.

Den mildest talt spektakulære sag bliver nu genstand for tv-serien "Drabet uden lig", der sendes på TV2 fra i aften, torsdag. Over seks afsnit opruller dokumentarjournalist Jacob Kragelund hele historien om mordet på den 40-årige forretningsmand Henrik Haugberg Madsen. Serien er den såkaldte "true crime"-genre, som er politijournalistik af en lidt anden kaliber, end vi er vant til i dansk tv. Her efterforsker et journalistisk team selv hele sagen til bunds, hvor vi ellers er vant til at møde erfarne efterforskere, der fortæller, hvordan de løste gåden, ofte garneret med lidt anekdotisk kulør. I "Drabet uden lig" er der ingen glorificering af politiets arbejde, som foregik i lyset af den store politireform, der blandt andet nedlagde Rejseholdet og lagde efterforskningen af selv komplicerede sager over i hænderne på de lokale politikredse.

- Vi syntes, det var en god anledning til at trykprøve det nye system for at se, om det kan klare sager af det omfang", siger Jacob Kragelund.

Jacob Kragelund er tilrettelægger på Danmarks første true crime-serie, der får premiere på TV2 i aften. Foto: Dokumentarkompagniet
Jacob Kragelund er tilrettelægger på Danmarks første true crime-serie, der får premiere på TV2 i aften. Foto: Dokumentarkompagniet

Kulørt persongalleri

Og holdet bag "Drabet uden lig" fandt ud af, at der var huller i politiets efterforskning. For eksempel overså man, at Claus Stokholm Larsen havde overvågning på sit hus, som også kunne vise hans færden på den dag, hvor drabet angiveligt skulle have fundet sted. Der var aflytninger, der mislykkedes, og endelig lykkedes det aldrig politiet at finde det afgørende bevis mod de to.

Henrik Haugberg Madsen og Bo Madsen levede det søde liv på Sydsjælland med fester og store biler. Pengene til den ekstravagante levevis skaffede de ved at svindle for millioner - og det er de straffet for flere gange. Men parret bliver uvenner efter at have levet ti år i et homoseksuelt ægteskab. Bo Madsen har forelsket sig i en kvinde - og Henrik Haugberg Madsen kan se frem til fire års fængsel for endnu en svindelsag. Og den 10. november 2010 forsvinder han så fra deres feriehytte. Bo Madsen påstår, at han er stukket af med deres fælles millioner. Det tror politiet ikke på - og Bo Madsen bliver sammen med den tidligere narkosmugler Claus Stokholm Larsen, der formodes at være hyret som lejemorder, idømt lange fængselsstraffe for mord.

Det er i sandhed et kulørt persongalleri, vi møder. Claus Stokholm Larsens samlever er den kvinde, der i offentligheden blev kendt som "Pulverheksen", fordi hun gentagne gange sendte breve med hvidt pulver til statsministeriet. Hun var nu politiets kronvidne i sagen, fordi hun fortalte, at hendes mand har fortalt hende, at han fik 100.000 kr. for at slå Henrik Haugberg Madsen ihjel. Og at han efterfølgende har parteret liget bag i en varebil og gravet det ned i en skov.

Jacob Kragelund siger, at seerne vil møde en side af samfundet, vi ellers sjældent kommer så tæt på. Et kriminelt miljø, hvor virkeligheden ofte overgår fantasien, og hvor løgne er en del af fortællingen. Derfor har den erfarne dokumentarjournalist, der bl.a. er kendt for programmet "Pigen, der ikke ville dø", også været ekstra opmærksom på de personer, han interviewer i "Drabet uden lig". For nogen må nødvendigvis lyve ham lige op i ansigtet.

- Jeg er pinligt bevidst om, at jeg kan risikere at blive spundet ind i et net af løgne fra nogle personer, som bestemt er i stand til at fabrikere dem. Der er en hel del psykologi i det - at kunne gennemskue, hvem der lyver. Se, om jeg kan se noget i deres kropssprog efter som vi ruller sagen ud. Men det er mysteriet, der er motoren for mig. Hvor er han? Er han død - eller er han flygtet med pengene? Og så at kunne være med til at bringe vished for de pårørende om, hvad der egentlig er sket - det er en enorm drivkraft for mig," siger han.

Bo Madsen levede sammen med Henrik Haugberg Madsen i ti år. Foto: Dokumentarkompagniet
Bo Madsen levede sammen med Henrik Haugberg Madsen i ti år. Foto: Dokumentarkompagniet

Poltiet er tavs

De pårørende håber på at kunne få vished om, hvad der skete - og de to dømte håber at kunne hævde deres uskyld. Det håb forstår Jacob Kragelund godt - men han har hele tiden understreget over for dem, at han ikke kunne garantere at kunne give dem vished. Eller ret, for den sags skyld.

- Det er en ekstrem vanskelig sag - uden lig og uden tekniske beviser. Kurt Kragh, der er en af landets mest erfarne drabsefterforskere med 27 år i Rejseholdet siger, at han aldrig har set så vanskelig en sag. Og selve domfældelsen var også usikker. To nævninge frikendte de to, og en anklager, vi har talt med, siger, at sagen ligeså godt kunne have endt med en frifindelse, siger Jacob Kragelund.

Når tv-serien er rullet over skærmen for sidste gang den 10. maj, udkommer der en bog om sagen, skrevet af to af de journalister, der også har deltaget i arbejdet med serien. Og hvad der så sker, vil tiden vise:

- Det er lykkedes os at tale med alle aktører - minus politiet, der mener, at der ikke er mere at tale om i sagen. Men jeg er spændt på at se, hvad der sker, når serien har været vist. Jeg synes bestemt, politiet skal se med for at se, hvad vi har fundet frem til, siger Jacob Kragelund.

"Et drab uden lig" sendes på TV2 første gang i aften, torsdag den 5. april kl. 20.00.

Liget mangler: Historien om et muligt mord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce