Lig skal varme i danske stuer


Lig skal varme i danske stuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye miljøkrav giver øget overskudsvarme i danske krematorier. Halvdelen af landets krematorier vil genbruge varmen og sende den ud i fjernvarmenettet.

Får du følelsen af, at din afdøde bedstemor stadig huserer i din bolig, kan der måske være noget om snakken. Knap halvdelen af de danske krematorier har besluttet eller overvejer at genbruge overskudsvarmen fra ligbrændingen, når de nye miljøregler træder i kraft 1. januar 2011.

Den nemmeste, billigste og mest miljørigtige måde at komme overskudsvarmen til livs er nemlig ved at sende varmen ud i fjernvarmenettet og derved opvarme de danske hjem. 15 ud af Danmarks 31 krematorier melder sig klar eller er positivt indstillet over for den nye opvarmningsform, viser en rundspørge foretaget af Ritzau.

- Det er en god idé, og der er ingen problemer i det, når først man har overvundet den etiske problematik. Man brænder jo ikke ligene med varmen som formål, og i stedet for at fyre for gråspurvene giver det mere mening at sende varmen videre. Det sparer miljøet og er bedre økonomisk, siger Tom Olsen, næstformand i Danske Krematoriers Landsforening (DKL).

Netop det etiske spørgsmål har tidligere skabt polemik blandt præster, krematorier og fjernvarmeanlæg, men i 2006 afgjorde Etisk Råd debatten. I et svar til Kirkeministeriet bekendtgjorde Det Etiske Råd, at der ikke er tale om usømmelig behandling af lig, hvis varmen bliver brugt til opvarmning. Tværtimod fandt medlemmerne, at miljøhensynene spiller en stor, positiv rolle. DKL anslår, at udnyttelsen af overskudsvarmen kan give en årlig besparelse på 2000 ton i CO2-regnskabet.

Lig skal varme i danske stuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce