Lidt kom de da op at skændes


Lidt kom de da op at skændes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TOPMØDE: Den politiske hverdag begyndte i går i Nyborg, hvor Fogh, Lykketoft og Jelved tørnede sammen

Det radikale nytårsstævne i Nyborg var i går skueplads for et af de sjældne topmøder i dansk politik, da Mogens Lykketoft, Anders Fogh Rasmussen og Marianne Jelved tog en to timers debat om fremtidens velfærd.

På grund af katastrofen i Asien var der ikke lagt op til det helt store slagsmål, og alle tre partiledere tog da også med behørig respekt afsæt i flodbølgen.

- Det er klart, at dette års stævne finder sted i skyggen af tragedien i Sydøstasien. Set i det perspektiv har vi ikke store problemer herhjemme, lagde Anders Fogh Rasmussen ud.

Mogens Lykketoft og Marianne Jelved fulgte trop, men debatten var ikke kommet ret langt hen, før de radikale græsrødder fik, hvad de var kommet efter: Et godt politisk slagsmål om indenrigspolitikken.

Hotel Nybord Strand lagde hus til stævnet, som havde overskriften: Der er fremtiden til forskel.

Den overskrift satte Anders Fogh Rasmussen i gang med en gentagelse af de centrale elementer af hans tale ved Venstres landsmøde.

- Hvis vi skal konkurrere med lande, der har lavere løn, så skal vi gribe til offensive midler. Når andre er billigere, så skal vi være bedre, lød hans svar på globaliseringens udfordringer.

Det handler især om frihandel, hvor Danmark skal være endnu mere konkurrencedygtig for også i fremtiden at få stort overskud, så velfærden kan sikres.

Fællesskab

Mogens Lykketoft var enig så langt, at Danmark skal være i front, men midlerne er ikke blot mere marked. Med klassisk socialdemokratisk politik i baghånden i form af Lykke-planen, der skal sikre flere i arbejde, tegnede han sin vision.

- Min vision er et stærkt fællesskab. Vi har brug for at genopfinde og udvikle den særlige danske model for fællesskabet. Vi vil have et samfund, hvor alle kan få uddannelse og arbejde, lød det fra talerstolen, før han til stor begejstring tilføjede:

- Det kræver en anden regering og en anden politik, end vi har haft de seneste tre år.

Så var bolden givet op til Marianne Jelved, som tog en tur op i de højere luftlag med en tale, om at vi skal sætte os mål.

- Vi har været gode til innovation. Vi har været gode til at sætte os med naboerne i de andre lande, og sige, hvad nu hvis. Sådan blev andelsbevægelsen skabt. Vi har været gode til at organisere os. Vi skal gå ud i verden og sige, hvad nu hvis. Det er sådan, vi skaber resultater, sagde hun.

Hjemmebanefordel

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var for alvor på udebane i Nyborg, men det fik ham nu ikke til at undvige de svære spørgsmål. Han lovede for eksempel en fortsat hård kurs på udlændingeområdet og kaldte den radikale politik på området i 90'erne for slendrian.

- Det, der var ved at gå galt i jeres regeringstid, var, at samfundet slet ikke kunne håndtere de mange indvandrere. Hvis det var fortsat, ville det være en tikkende bombe under velfærdssamfundet, lød svadaen, som ikke ligefrem faldt i god jord hos de radikale.

Mogens Lykketoft havde dog ikke den store lyst til at komme alt for meget ind i den diskussion, men konstaterede blot, at han ikke vil ændre ret meget på reglerne, men blot administrere dem på en anden måde.

Intet løfte om valg

Temaet fik derimod Marianne Jelved op af stolen, og som hun afsluttede efter de to timer.

- Nu er vi alligevel kommet til at slås lidt. Det er fordi, vi er engagerede.

Hvornår debatten fortsætter i en valgkamp, gav søndagen derimod ikke nogen pejling af. Anders Fogh Rasmussen holder stadig alle mulighed åbne. Godt nok siger han, at store reformer skal ligge fremme før et valg, men når det gælder kommunalreformen, så er det nok, at der kommer et valg, før den træder i kraft. Det sker som bekendt først i 2006, så han har stadig 11 måneder at løbe på.

Lidt kom de da op at skændes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce