Lektor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU mener ikke, at ledelseskulturen i Region Syddanmark er et enkeltstående tilfælde. Det er et symptom på den kultur, som præger mange offentlige organisationer, mener Finn Wiedemann.

Region Syddanmark havde et travlt efterår i 2015, hvor fiflerier med bilag, kampagnearbejde og store, uspecificerede udgifter til et coaching-firma fyldte på dagsordenen.

Den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) trak sig den 29. september som forsvarsminister efter en række uheldige personsager. Han havde i sin tid som regionsrådsformand i Region Syddanmark gjort brug af en regionsansat kommunikationsmedarbejder til at føre privat valgkamp i kampen om at blive folketingspolitiker i juni måned 2015.

- Det illustrerer med tydelighed, hvordan ledelsen mange steder har distanceret sig fra den virkelighed, som karakteriserer de ansattes arbejde.

Dertil kunne Fyens Stiftstidende i november afsløre, at den tidligere regionsrådsformand havde modtaget engelskundervsining og konsulentbistand for 133.000 kroner gennem fem år. Derudover brugte han også skatteydernes penge til at betale en konsulent i 2012 og 2013 for at skrive tre taler og et indlæg for sig. De blev ikke brugt i hans rolle som regionspolitiker, men Region Syddanmark betalte regningen.

Den ledelseskultur, der har været i Region Syddanmark, er en konsekvens af den måde, den offentlige sektor har udviklet sig på. Det mener Finn Wiedemann, der er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU.

Læs hele kronikken her: Uheldig ledelse i Region Syddanmark

Dialogen mangler

Han peger i en kronik i Fyens Stiftstidende på, at organisationerne er blevet større, og vi samtidig har givet ansvaret og kompetencen til få personer i toppen af ledelsen.

"I løbet af de sidste cirka 30 år har den offentlige leder forvandlet sig til en professionel leder. Ledelsen befinder sig ikke længere blandt ligemænd og brugerne," skriver Finn Wiedemann i en kronik i avisen onsdag.

Han mener, at ledelsen er langt væk fra den konkrete virkelighed, hvor læreren underviser elever og SOSU-assistenten yder omsorg for den ældre. Og det er ifølge lektoren en mangel.

"Den nødvendige dialog og det remtræk, som kan skabe den nødvendige sammenhæng mellem erfaringer, som gøres i dagligdagen eller i driftsrummer og så de strategiske ideer og planer, som udtænkes i ledelsesrummet, mangler," skriver han.

Ledelsen har distanceret sig fra virkeligheden

Carl Holsts personsager førte til yderligere undersøgelser af topledelsen i Region Syddanmark, som viste, at ledelsen ikke var helt ren.

Sundhedsdirektøren Jens Elkjær gik af i december, efter det kom frem, at der havde været en konflikt mellem ham og tidligere regionsdirektør Mikkel Hemningsen.

Konfliktløsningen kostede 827.000 kroner i regninger til advokathjælp.

Dertil havde en tidligere sygehusdirektør i en årrække taget op mod 1,5 millioner kroner i overbetaling for regionen, hvilket Jens Elkjær ikke oplyste til ledelsen.

Den uheldige ledelsesform, som Finn Wiedemann mener eksisterer i Region Syddanmark, er ikke blot et enkeltstående tilfælde ifølge lektoren.

Han nævner topledelsen i Odense Kommune, der i efteråret 2015 fratog familier sociale ydelser, til trods for at socialrådgivere gjorde ledelsen opmærksom på, at det både var ulovligt og kunne få konsekvenser for familierne.

"Det illustrerer med tydelighed, hvordan ledelsen mange steder har distanceret sig fra den virkelighed, som karakteriserer de ansattes arbejde," skriver han i kronikken.

"Værdier som debat og medbestemmelse har fået dårligere vilkår. Når den kultur mangler, bliver det nemmere for såvel politisk valgte som ansatte ledere at skabe et parallelsamfund, hvor de delvist kan formulere deres egne regler."

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Direktør erkender: Holst-rapport blev for dyr

Fejl i rapport og regninger

Ingen kontrol med million-regning