Lektor: Svensk grænselukning er et historisk kursskifte


Lektor: Svensk grænselukning er et historisk kursskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med den midlertidige grænsekontrol går svenskerne på kompromis med en national selvopfattelse, mener ekspert.

Når de svenske myndigheder fra og med torsdag middag vil bede rejsende om at vise identifikation eller visum, når de krydser grænsen til landet, er det et stort skifte for den nationale svenske selvopfattelse.

Det mener Lars Hovbakke, ekstern lektor i nordisk politik ved Københavns Universitet.

- Grænselukningerne har været en vanskelig beslutning, da det går stik mod det humanitære dogme, som svensk udlændingepolitik har hvilet på i mange år, siger Lars Hovbakke.

Ifølge Lars Hovbakke har både røde og blå partier hos vores svenske naboer altid ført en liberal udlændingepolitik. Kun modarbejdet af det nyere parti Sverigedemokraterna, der i de senere år har kæmpet for stramninger.

- Grænselukningen har været en vanskelig beslutning for næsten alle partierne. Uanset fløj har de gamle partier nemlig altid arbejdet for åbne grænser for flygtninge, og de har argumenteret for, at man har en humanitær forpligtelse, siger Lars Hovbakke.

Men ifølge Lars Hovbakke er der en voksende utilfredshed blandt borgerne, og det følger den socialdemokratisk ledede regering op på nu.

- Sverigedemokraterna stjæler flere og flere vælgere fra resten af partierne, blandt andet fordi de vil stramme udlændingepolitikken.

- Oven i de senere måneders store tilstrømning af flygtninge, har regeringen valgt at gå i den retning, som mange svenskere ønsker, siger han.

Men selvom ønsket om asylstramning er vokset blandt befolkningen, så bruger regeringen stadig praktiske forhold som begrundelse for grænsekontrollen, siger Lars Hovbakke.

- Det er lettest for regeringen at sige, at det ikke er praktisk muligt at håndtere flygtningene ordentligt, hvis man holder grænserne åbne.

- På den måde fastholder socialdemokraterne den gamle, humanitære retorik, hvor der tages hensyn til flygtningene. Det vil blive opfattet som utroværdigt, hvis de siger, at flygtningestrømmen er en trussel for Sveriges velfærdsstat, og grænserne derfor lukkes.

- Det ville se meget uheldigt ud, hvis de bare fulgte den danske argumenter, efter svenske politikere i årevis har kaldt danskerne racister, siger Lars Hovbakke.

Lektor: Svensk grænselukning er et historisk kursskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce