Legetøjsvåben narrer politi

Rollespilsforeningen Rottehullet deler en kælder af effekter med en anden forening, og ud over våben er her både kister, kørestole og en masse tøj. - Jo mere realistiske, vi kan skabe rammerne om det scenarie, vi opstiller, jo mere lærer spillerne også om historien. Om Europas opbygning og om klassesamfundet, siger en af de garvede rollespillere, Christina Bek Madsen.
Foto: Christian Brandt.

Legetøjsvåben narrer politi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Politi kalder det vanvittigt, at legetøjs­våben ligner rigtige våben
Selv forsvarets bomberyddere kan ikke se forskel

Legetøjsvåben er i dag så vellignende kopier af rigtige våben, at både politi og forsvarets bomberyddere dårligt kan se forskel.

- Det er irriterende, fuldstændig idiotisk og helt vanvittigt, at man kan købe noget, som er så identisk med et rigtigt våben, siger vagtchef i Fyns Politi, Hans Frederiksen.

Tirsdag aften fandt en mand med sin hund en håndgranat på den gamle godsbane- og slagterigrund i det indre Odense, og området blev afspærret i mere end fire timer. Og selv bomberydderne fra ammunitionsrydningstjenesten på Skive Kaserne havde svært ved at se, om der var tale om en ægte granat eller en attrap.

Først senere viste det sig, at det var en simpel legetøjsgranat af plastic, der havde narret både borgere, politi og garvede soldater.

- Det er fair nok, der bliver lavet våben til lege. Men så burde det være i en speciel farve eller med en tydelig markering. Det er ikke nok, at vi skal kigge ind i løbet for at konstatere, at det er spærret og der er tale om en attrap, siger Hans Frederiksen.

Selv politiet bliver mødt af våben, det indimellem ikke kan se er ægte eller falsk.

- Det kan jo ende med, at vi er nødt til at skyde med skarpt mod vedkommende, der har trukket det, der bagefter viser sig at være en attrap, siger vagtchefen i politiet.

Kan ikke forbydes

Også i Folketingets retsudvalg bekymrer udviklingen formanden.

- Der har før været diskussion om paintball-pistoler med farve i, så nu vil vi i Retsudvalget bede justitsministeren komme med en vurdering af, hvor stort problemet er med attrapper, siger DF’s retsordfører Peter Skaarup.

Han vil have undersøgt, hvad der kan gøres ved det, for han erkender også, at man ikke kan forbyde de vellignende kopier, der blandt andet bliver brugt til rollespil og -lege.

- For at have det rigtige legetøj behøver det ikke at være så livagtigt, at politiet ikke kan se forskel, siger Peter Skaarup.

Derfor foreslår han også, at der tages en dialog med legetøjsbranchen, så man ikke tager udstyr ind, som er så vellignende, at selv ikke politiet kan kende forskel
Fakta
- Det er irriterende, fuldstændig idiotisk og helt vanvittigt, at man kan købe noget, som er så identisk med et rigtigt våben.

Våbnene skal ligne rigtigt

I Storbritannien skal blandt andet softguns være i skrigende farver, så man kan se forskel på dem og den ægte vare.

Det tror butiksbestyreren Nikolai Elmer, Dragons Lair, der forhandler vellignende attrapper, ikke på er løsningen.

- Jeg synes, det er en falsk tryghed, for man kan jo bare spraye den sort, og så ligner den et rigtigt våben, siger han.

I hans forretning i det indre Odense har han et bredt udvalg af våben, som til forveksling ligner den ægte vare. For det er dét, kunderne vil have.

- Folk synes, det er sjovere, når det ligner noget, der er ægte. Det er ligesom med computerspil - for eksempel Counter Strike, hvor alle våbnene ligner ægte. Folk synes, det er federe, hvis det er noget, de kan relatere til, siger Nikolai Elmer.

I rollespilsforeningen Rottehullet i Odense lægger Christina Bek Madsen ikke skjul på, at det er en vigtig pointe for deltagerne, at både de selv og omgivelserne ser så historisk korrekte ud som muligt.

- Men det er også tankevækkende, at en attrap kan blokere bymidten i fire timer, fordi end ikke fagfolk kan se forskel. Det kan da godt få os til ændre syn på, hvor vigtigt det med det realistiske er, siger hun.

Legetøjsvåben narrer politi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce