Leder af fynske asylcentre: Vi har mere fokus på seksuelle normer

Ulrik Pihl, der er asylcenterleder i Langeland Kommune fortæller, at seksualmoral er et område, der får mere fokus på asylcentrene - især efter medierne har taget emnet op. Arkivfoto.
Foto: Michael Bager

Leder af fynske asylcentre: Vi har mere fokus på seksuelle normer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulrik Pihl, der er centerleder for Langeland Kommunes asylcentre rundt om i landet, fortæller, at der hyppigere vil blive diskuteret seksuelle normer i Danmark på de fynske centre. Det er et område med et øget fokus, fortæller han.

Røde Kors er ved at fremstille nyt undervisningsmateriale om seksuelle normer i Danmark med henblik på, at materialet kan indgå i undervisningen på asylcentrene snarest muligt. Det skriver Jyllands-Posten.

På de fynske asylcentre, der drives af Langelands Kommune, vil der også komme mere fokus på seksualitet og undervisning i seksualmoral.

Det sker efter overgrebene i Køln og andre europæiske storbyer. Og efter unge piger i blandt andet Thisted, Sønderborg og Haderslev er stået frem og har fortalt om befamlinger i nattelivet.

- Det er ikke fordi, vi skal ændre synderlig meget i vores undervisning, men vi skal skærpe opmærksomheden omkring, at vi skal gøre det hyppigt nok, siger han til Fyens.dk.

Et kursus i lokalsamfundet

Som det foregår nu, får asylansøgere et introduktionsforløb til deres lokalområde, når de ankommer til asylcentrene, fortæller Ulrik Pihl.
Det er blandt andet en introduktion i, hvem naboerne er, hvordan lokalsamfundet er opbygget, og hvordan man gebærder sig i det.

- Helt konkret i Fredericia (Asylcenter Fredericia, red.), hvor man er nabo til en badestrand, så gør vi meget opmærksom på, hvordan man opfører sig på en strand i Danmark. I Holmegaard (Asylcenter på Langeland, red.) er man nabo til et museum, og så fortæller vi om, hvordan man opfører sig der.

Foruden et introduktionsforløb er der særskilt undervisning omkring seksualitet. Det bliver løbende taget op i undervisningen, fordi der hele tiden tilføres elever til klasserne.

- Et hot emne lige nu vil være det, der florerer i medierne (opførsel over for kvinder i bylivet, red.). Vi orienterer asylansøgerne om, at det kører i medierne, og at det altså har konsekvenser at opføre sig sådan. Vi minder dem om, at der bliver kigget til dem, når de er ude, og at der er kulturforskelle mellem samfundene, men nu er det Danmark, de er i, og så er det vores kulturnormer, der skal overholdes, siger Ulrik Pihl.

Undervisningen opdateres løbende med aktuelle emner, fortæller han.

- Som lærer tager man tit et kig på nyhederne for at se, om der er noget, de skal være særligt opmærksomme på og for at inddrage det i undervisningen, siger Ulrik Pihl.

Det handler om respekt

Centerlederen siger, at det er undervisning, der skal foregå med respekt til hinanden, og at det også er vigtigt at respektere den kultur, asylansøgere har med sig.

- Det handler også om at have respekt for andre kulturer. Som danskere skal vi også være klar over, at vi skal formidle vores kultur. Vi kan ikke bare forvente, at gæsterne kommer og forstår kulturen. Som asylpersonale og lærere er vi med til at formidle den kultur, så den giver mening, siger Ulrik Pihl.

Ifølge Ulrik Pihl drejer den formidling sig om alt fra seksualmoral til, hvordan man står i kø i et supermarked eller tager bussen.

- Det handler om alle de lokale ting, der skal til for at asylansøgere på plads i samfundet hurtigst muligt. Det er en samlet pakke, vi giver, siger han.

Leder af fynske asylcentre: Vi har mere fokus på seksuelle normer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce