Leddegigt er uhelbredeligt


Leddegigt er uhelbredeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SMERTER: Der er ingen mirakelkur til de 50.000 danskere med leddegigt

På Hvidovre Hospital er omkring 120 patienter i behandling med biologisk gigtmedicin.

- Det er de patienter, der ikke kan bruge den behandling, man ellers kender, forklarer overlæge på reumatologisk afdeling og Ph.D, Merete Hetland.

Den biologiske medicin bliver ikke brugt til at helbrede, men til at dæmpe de symptomer, der kan komme, når man har leddegigt.

50.000 danskere lider ifølge www.netdoktor.dk af leddegigt, og det skønnes, at omkring 5000 mennesker årligt rammes af den uheldbredelige sygdom - kvinders risiko er tre gange større end mænds.

Når man har leddegigt, bliver kroppens led angrebet af en form for betændelse.

Det kan betyde, at ledbrusken - og i nogle tilfælde knoglen under - ødelægges. Fingre, håndled, tæer og knæled er de steder, hvor sygdommen typisk rammer.

Sygdommen udvikler sig ofte langsomt over uger og måneder, og symptomerne kan variere i styrke.

Leddegigten medfører tidligt i forløbet smerter, når man er i hvile. Senere, når der er kommet skader på brusken, kommer smerten, når man bevæger sig. Væskeophobning, når man sover, kan betyde, at man er stiv i kroppen om morgenen.

Der findes i dag ingen helbredende behandling mod sygdommen, men man kan forsinke og forhindre udviklingen.

For omkring 20 procent af patienterne med leddegigt har den traditionelle gigtmedicin dog ikke den ønskede effekt, og det er dem, den biologiske lægemidler kan være relevant for.

- Det at åbne en mælkekarton, at få en bluse over hovedet, at knappe en knap er noget, som de næsten ikke kan, og der hjælper medicinen med at dæmpe betændelsestilstanden, forklarer Merete Hetland.

- Mange patienter kommer og siger, at det første, de mærker, er mindre træthed, og det har meget at sige for livskvaliteten, og så oplever de, at der er funktioner i hverdagen, som de kan genoptage.

På Hvidovre Hospital har man brugt den nye biologiske medicin siden efteråret 2000.

Leddegigt er uhelbredeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce