Lærere og pædagoger vil strejke i Nyborg: Lockout kan ramme mange andre fynske skoler

Lærerne blev senest lockoutet i forbindelse med folkeskolereformen i 2011. Det vil formentligt ske igen, hvis de faglige organisationer for omkrign 750.000 offentligt ansatte og deres arbejdsgivere ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Lærere og pædagoger vil strejke i Nyborg: Lockout kan ramme mange andre fynske skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Lærerforening og pædagogernes fagorganisation BUPL har varslet strejke i Nyborg, men konflikten vil formentligt ramme mange flere fynske børn og forældre, når KL onsdag eftermiddag forventes at varsle en lockout.

Mange fynske forældre kunne tirsdag morgen ånde lettet op og tørre sveden af panden, da lærernes og pædagogernes faglige organisationer meldte ud, hvor man vil strejke, hvis de kuldsejlede forhandlinger om en ny overenskomst for omkring 750.000 offentligt ansatte ender i en storkonflikt.

Mens særligt Københavnsområdet vil blive hårdt ramt af en truende strejke, valgte Danmarks Lærerforening og BUPL således at begrænse den fynske slagmark til Nyborg, hvor fire skoler og ti SFO'er kan blive ramt af strejke.

Forældre i byer som Odense, Middelfart, Bogense eller Svendborg er dog langt fra sikre på at blive friholdt fra en konflikt på deres lokale skole. Bolden ligger nemlig nu hos arbejdsgiverne - i dette tilfælde Kommunernes Landsforening - som formentligt vil benytte sig af en mere omfattende lockout, når Hovedbestyrelsen mødes onsdag eftermiddag klokken 14.30.

Det vurderer lektor og arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet, Nana Wesley Hansen.

- Arbejdsgiverne har jo ikke varslet lockout endnu, men der har været flere udmeldinger om, at man vil lockoute hele områder, hvis der kun bliver varslet strejker på særlige områder. På den måde kan det komme til at omfatte rigtigt mange mennesker, siger Nana Wesley Hansen.

Kommunernes chefforhandler, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K), har da også allerede truet med en omfattende lockout, hvis de faglige organisationer kun udvalgte nogle særlige områder.

- Vi har en lockout-politik, der går på, hvordan vi stiller os, når vi bliver mødt med punktvise strejker eksempelvis i udvalgte kommuner. Den siger, at hvis vi bliver angrebet, så svarer vi igen landsdækkende, sagde han til Ritzau.

At gøre ondt på en ufarlig måde

Ifølge Nana Wesley Hansen er der en række forhold, der gør sig gældende, når de faglige organisationer vælger, hvilke områder der bliver udtaget til strejke. Grundlæggende handler det om at gøre mest muligt ondt på arbejdsgiverne, uden at det bliver decideret farligt for borgerne.

- Der er ikke nogen, der må komme til skade på grund af en strejke. Der må altså ikke ligge nogle alvorligt syge, der ikke kan blive behandlet på sygehusene eller være huse, der brænder ned, fordi brandvæsenet strejker. Når det er sagt handler det om at vælge områder, hvor man generer arbejdsgiverne mest muligt. Det gør man ved at ramme nogle områder, hvor man udfylder nogle samfundsmæssigt meget vigtige opgaver, siger Nana Wesley Hansen.

Hvis parterne ikke når et forlig og ender i en konflikt, forudser Nana Wesley Hansen, at den bliver kort.

- Hvis arbejdsgiverne gør alvor af truslen om at lave en meget massiv lockout, er min vurdering, at man relativt hurtigt vil få et lovindgreb, hvis parterne stadig ikke kan blive enige om et forlig. Det er traditionelt det, der afslutter sådan en konflikt, Men på den anden side har vi ikke før set en storkonflikt alene for det offentlige før, siger hun.

Lærere og pædagoger vil strejke i Nyborg: Lockout kan ramme mange andre fynske skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce