Rigsrevisionen har stadig ikke lukket sagen om lægernes bijobberi i Region Syddanmark og to sjællandske regioner. I november viste en undersøgelse, at lægerne bijobber for omkring en milliard kroner om året og at flere regioner ikke har godt nok styr på de mange bijob.

Rigsrevisionen er endnu ikke klar til at vende blikket væk fra Region Syddanmark og to andre regioner efter en stærkt kritisk rapport om lægernes bijobberi fra november sidste år.

Det fremgår af et notat, der følger op på rapporten, som blandt andet viste, at to ud af tre læger havde bijob ved siden af deres hovederhverv på de offentlige hospitaler, og at lægerne igennem arbejde på privatklinikker, for medicialindustrien eller på andre offentlige sygehuse samlet set tjener omkring én milliard kroner om året på bijobbene.

Rigsrevisionens undersøgelse

Rigsrevisionen offentliggjorde i november en større undersøgelse, som revisionen havde arbejdet med sidste starten af 2016.Af rapporten fremgik det, at to ud af tre afdelingslæger, overlæger og ledende overlæger havde et bijob ved siden af deres hovedbeskæftigelse på sygehusene og at de dét år samlet set fik omkring en milliard kroner i forbindelse med bijobbene.

Rigsrevisionen havde undersøgt Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden og fandt blandt andet ud af, at det kun var sidstnævnte, der havde styr på lægernes bibeskæftigelse.

I Region Sjælland og Region Syddanmark havde man i nogle tilfælde slet ikke registreret bibeskæftigelsen hos lægerne. I andre tilfælde var oplysningerne mangelfulde, så man reelt ikke kunne vurdere, om lægernes bijob skabte interessekonflikter og om lægerne bijobbede så meget, at det kunne være til fare for patientsikkerheden.

Rapporten kritiserede som udgangspunkt ikke omfanget af bijobberi blandt lægerne, men var blandt andet kritisk over for Region Syddanmarks og Region Sjællands manglende overblik over lægernes bijob.

"Der er således risiko for, at bibeskæftigelsen går ud over behandlingen af patienter og hospitalets resurser. Der er endvidere risiko for, at tilliden til lægerne mindskes, og at konflikter og unødig kritik øges", lød det i rapporten i november, der fik patientforeningerne og flere politikere til at udtrykke bekymring for patientsikkerheden.

Jeg har noteret mig Rigsrevisionens konklusioner og anbefalinger og Statsrevisorernes kritik og vil i den forbindelse også udtrykke min utilfredshed med, at der i de pågældende regioner generelt ikke har været en tilstrækkelig stillingstagen til og opfølgning på lægernes bibeskæftigelse.

Karen Ellemann (V), sundhedsminister

Rigsrevisionen bemærker, at der siden offentliggørelsen af rapporten er kommet øget fokus på lægernes bijob, men man er altså alligevel ikke klar til at lade regionerne få frit spil på området.

Af notatet fremgår det således, at revisorerne stadig vil følge, hvordan regionerne vil sikre sig, at lægernes bijob ikke kommer i konflikt med deres daglige arbejde på hospitalerne og hvordan et nyt elektroniske register for lægernes bijob i henholdsvis Region Syddanmark og Region Sjælland kommer til at fungere.

Regionen har reageret på kritik

Koncerndirektør Rikke Vestergaard understreger, at man i Region Syddanmark har taget kritikken fra Rigsrevisionen meget seriøst, og at man blandt andet derfor har besluttet at oprette et nyt elektronisk register, som skal gøre det lettere at holde styr på lægernes mange bijob.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi har taget kritikken til os og strammer op. Vi har haft nedsat en arbejdsgruppe, som har lavet nogle nye retningslinjer og forretningsgange og så er vi ved at lægge sidste hånd på det elektroniske system, der gerne skulle være så brugervenligt som muligt. Vi tager det meget seriøst og ikke kun fordi, at vi har fået kritik af Rigsrevisionen, siger Rikke Vestergaard, der forventer, at registret er klar til brug i starten af maj.

Sundhedsminister vil følge op

Det er dog ikke kun Rigsrevisionen, som stadig kigger regionerne over skulderen, når det drejer sig om lægernes bijob.

Sundhedsminister Karen Ellemann (V) har således også krævet, at alle regioner redegør for, hvordan de vil rette op efter kritikken fra Rigsrevisionen.

Det skriver hun i en redegørelse til revisorerne.

"Jeg har noteret mig Rigsrevisionens konklusioner og anbefalinger og Statsrevisorernes kritik og vil i den forbindelse også udtrykke min utilfredshed med, at der i de pågældende regioner generelt ikke har været en tilstrækkelig stillingstagen til og opfølgning på lægernes bibeskæftigelse", skriver sundhedsminister Karen Ellemann.

De fem regioner skal efter sommerferien aflevere deres redegørelse for, hvad de har gjort eller har tænkt sig at gøre for at sikre, at lægernes bijob ikke udgør et problem i forhold til deres daglige arbejde med behandling af patienter.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
DF om brud på bijob-regler: Det er svært at stole på forvaltningen

DF om brud på bijob-regler: Det er svært at stole på forvaltningen

Patientforening: Lad patienterne kigge med i nyt bijob-register

Patientforening: Lad patienterne kigge med i nyt bijob-register

Lægernes bijob-boom: Patienter frygter farlige fejl fra trætte læger

Lægernes bijob-boom: Patienter frygter farlige fejl fra trætte læger