Læger om gratis vaccine til homoseksuelle: Vi bliver nødt til at inddrage forældrene

Anders Beich er formand for DSAM, som er de praktiserende lægers faglige organisation. Størstedelen af de aktive praktiserende læger og så godt som alle yngre læger under uddannelse til almen medicin er medlemmer. Pressefoto

Læger om gratis vaccine til homoseksuelle: Vi bliver nødt til at inddrage forældrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De praktiserende læger kan komme i klemme, når det er op til dem at vurdere, om de skal undlade at informere forældrene, hvis en homoseksuel dreng mellem 15 og 18 år vil vaccineres mod HPV. Det mener formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, der foreslår, at man i stedet frigiver vaccinen til alle drenge.

Hver gang en homoseksuel dreng under 18 år henvender sig til sin læge for at blive vaccineret mod hpv-virus, skal den praktiserende læge afgøre, om vedkommende kan undlade at informere forældrene. Det sætter de praktiserende læger i et unødvendigt dilemma, mener Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

- Vi mener, alle drenge bør vaccineres. Men så længe, det kun er drenge, der har sex med drenge, der får tilbudt vaccinen, kan lægerne komme i klemme mellem etik og lovgivning. Hvad er moralsk rigtigt, hvis en 15 årig henvender sig og ikke ønsker at involvere forældrene. Uanset hvad juraen siger, så har vi et problem, siger han til avisen Danmark i kølvandet på Sundhedsstyrelsens beslutning om at tilbyde gratis vacciner til 15-19-årige homoseksuelle mænd.

Anders Beich mener også, at læger af frygt for klagesager måske ikke vil turde at vaccinere de unge mænd uden forældrenes viden.

- Du vil sandsynligvis møde en hel del læger, der er tilbøjelige til at sige, at de skal være 100 procent sikre, fordi vi lever under et stort pres for tiden. Nogle vil sige, at de ikke vil risikere at komme i klemme, fordi en 15-årig vil vaccineres. Vi kan meget nemt blive hængt op på noget, hvis der ikke er journalført godt nok, eller man ikke kan dokumentere, man har haft fat i forældrene, siger Anders Beich.

Sådan er reglerne
Ifølge sundhedsloven kan man fra man er 15 år selv give samtykke til behandling, det gælder også til vaccination. Hvis du er under 18 år, skal dine forældre som udgangspunkt informeres og inddrages, før du træffer beslutningen om, at blive vaccineret. Hvis du ikke ønsker, at dine forældre bliver inddraget, kan du sige det til lægen. Lægen skal så konkret tage stilling til, om det i din situation er nødvendigt at inddrage dine forældre.Forældre kan klage over lægens afgørelse vedrørende manglende information til forældre, ligesom drengene kan klage, hvis lægen informerer mod deres ønske. Drengene kan også undlade at blive vaccineret, hvis lægen vil informere forældrene mod drengens ønske.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

500 drenge

DSAM mener, der er flere problemer ved at målrette vaccinen mod en bestemt seksuel orientering.

- Hvor sikker er man på sin seksualitet mellem 15 og 20 år. I øvrigt skulle de hellere have vaccinen tidligere, inden de får deres seksuelle debut. På den her måde lader man også drenge, som ikke er homoseksuelle i stikken, fordi pigerne ikke er dækket. Vi sidder med en masse ubesvarede spørgsmål i almen praksis, siger Anders Beich.

Thomas Birk Kristiansen, der er almen praktiserende læge, er enig.

- Løsningen må være klar. Tilbyd vaccinen til alle drenge. Vi skal ikke forskelsbehandle på baggrund af seksuel præference. Det er et skråplan, siger han.

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mener formand Christian Freitag også, at der er mange problemer ved at udvælge så lille en gruppe af drenge.

- Selvfølgelig kan vi godt vaccinere de her drenge, fordi de er i en større risiko, men det skal gøres på en måde, så det giver mening, og så vi praktiserende læger kan se os selv i det. Man regner med, at det kun er 500 drenge, der vil blive vaccineret igennem den her ordning, som stopper efter 12 måneder. Det gør det lidt svært for os at forholde os til. Vi skal ud med en masse information til alle læger, men sandsynligheden for, at det bliver aktuelt for dem er tæt på procenten nul, siger han.

Christian Freitag mener dog ikke, de praktiserende læger har noget at frygte, hvis de vaccinerer de homoseksuelle drenge under 18 år uden forældrenes viden.

- Vi har talt med vores advokat i PLO. Lægen kan godt, sammen med patienten, vurdere, at forældrene i disse tilfælde ikke skal orienteres. Vi har muligheden for at bruge denne undtagelse, netop fordi det handler om den unges sexliv, siger han.

Læger om gratis vaccine til homoseksuelle: Vi bliver nødt til at inddrage forældrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce