Læger: God idé at lukke fynsk fødeafsnit


Læger: God idé at lukke fynsk fødeafsnit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmarks forslag om at lukke fødeafsnittet i Svendborg bliver mødt med anerkendelse fra Lægeforeningen og ledende overlæger på Odense Universitetshospital

Et fødeafsnit på et sygehus uden en børneafdeling med specialister i eksempelvis for tidligt fødte børn (neonataloger) dur ikke.

Og da Svendborg Sygehus, som hører under Odense Universitetshospital, ikke råder over den slags læger, giver det rigtig god mening at lukke afsnittet.

Sådan lyder vurderingen fra Lægeforeningens formand i Syddanmark, Joachim Hoffmann-Petersen.

- Mange har en lyserød forestilling om fødsler. Men faktum er, at en del nyfødte har akut brug for hjælp fra børnelægerne. Nogle trækker ikke vejret og skal i respirator eller andre skal i kuvøse, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Udtalelsen fra den syddanske lægeformand kommer efter, at Region Syddanmark fredag formiddag offentliggjorde et sparekatalog på 210 millioner kroner.

Regionen skal primært på grund af kontinuerligt stigende udgifter til medicin spare 187 millioner kroner på sundhedsområdet. Et af forslagene er, at lukke fødeafsnittet i Svendborg og flytte de godt 900 årlige fødsler på Sydfyn til den store fødeafdeling i Odense.

Beslutningen om på sigt at samle alle fynske fødsler i Odense blev taget af Regionsrådet i 2010. Men nu skal politikerne beslutte, om det skal ske allerede i år som led i en større rokade, der involverer lukningen af Nyborg Sygehus, eller som planlagt om seks år, når Nyt OUH står færdig i Odense.

Bjarne Rønde Kristensen, ledende overlæge på fødeafdelingen på Odense Universitethospital, som det sydfynske afsnit hører under, er enig med Joachim Hoffmann-Petersen i, at det er en god idé at accelerere lukningsplanerne.

Læger uden om Sydfyn

- Siden beslutningen om at lukke afsnittet blev taget har vi skullet kæmpe hårdt for at holde den faglige fane højt i Svendborg. Derfor kan man lige så godt afkorte ventetiden. På lægesiden har vi oplevet rekrutteringsproblemer, fordi de færreste har lyst til at arbejde og bygge noget op et sted, som man ved alligevel skal lukke inden for en kort årrække, siger den ledende overlæge.

Bjarne Rønde Kristensen peger som den syddanske lægeformand på det problematiske i at opretholde et fødeafsnit på et sygehus, der ikke råder over børnelæger.

- Det lever heller ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, konstaterer han.

At det - ifølge Bjarne Rønde Kristensen - alligevel har været fagligt forsvarligt at levere fødsler i Svendborg skyldes, at sydfynske kvinder med udsigt til komplicerede fødsler har været henvist til at føde i Odense siden 2010.

- Derfor er det relativt få gange, at vi i Svendborg har stået med en fødsel, hvor der efterfølgende har været behov for en børnelæge, siger Bjarne Rønde Kristensen, som vurderer, at tilfældene kan tælles på to hænder årligt.

Bruger webkamera

Arne Høst, ledende overlæge på børneafdelingen i Odense, er på linje med sin kollega på fødeafdelingen.

- Vi har en webkamera-forbindelse til Svendborg, så vores specialister kan se en nyfødt og vurdere om, der er behov for assistance. Og vi kan sende et transporthold af sted til Svendborg og køre barnet til Odense. Setuppet er ikke fagligt uforsvarligt, men det er heller ikke optimalt, siger han.

Læger: God idé at lukke fynsk fødeafsnit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce